Zones amb limitacions naturals

A partir de 2019, Catalunya tindrà una nova delimitació de les àrees que es considera que tenen limitacions naturals significatives a efectes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

Amb la nova regulació es produiran canvis importants i es preveu que només 35 municipis formaran part de les zones amb limitacions naturals, tindran dret a rebre ajuts compensatoris i seran considerats prioritaris en relació amb altres línies d’ajut de desenvolupament rural.

Pel contrari, la pràctica totalitat de municipis inclosos fins al moment en aquesta delimitació deixaran de formar-ne part. Es tracta de 66 de municipis de les comarques de Garrigues, Segrià, Solsonès, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta que entraran en un règim transitori durant dos anys, amb pagaments regressius del 80% de la prima íntegra al 2019 i del 20% al 2020.

Xavier Pié, responsable de Desenvolupament Rural de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha posat de manifest que “la nova delimitació té inconvenients importants i no contempla criteris socioeconòmics com el risc de despoblament. A la pràctica, ha exclòs zones amb dificultats importants des d’un punt de vista d’aptitud agronòmica i compartim el neguit que aquesta decisió provocarà, però la metodologia establerta per la Unió Europea no ha deixat marge a cap alternativa”.

Pel que fa a les zones de muntanya i amb limitacions específiques, no es modificaran.

Zones Humides_Mapa
35 MUNICIPIS ELEGIBLES

Alt Camp
La Riba
L'Alt Empordà
Cadaqués
La Jonquera
Llançà
Pont de Molins
Portbou
El Port de la Selva
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Santa Llogaia d’Àlguema
Vilaür
L'Anoia
Calaf
Carme
Jorba
La Pobla de Claramunt
Sant Martí de Tous
El Bages
Navarcles
Marganell
El Baix Camp
Alforja
Colldejou
El Baix Empordà
Begur
Garrigoles
Regencós
Torrent
Vall-llobrega
La Conca de Barberà
Vilaverd
La Garrotxa
Besalú
El Priorat
La Torre de Fontaubella
La Segarra
Cervera
Granyanella
La Selva
Arbúcies
Hostalric
Riells i Viabrea
Sils
Sant Julià de Llor i Bonmatí