La xarxa de les agrobotigues

Jornada d'agrobotigues de les cooperatives agràriesL’interès per desenvolupar accions conjuntes de logística, promoció i venda va marcar la jornada que va organitzar la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb responsables d’agrobotigues, comercials i productors locals adherits al distintiu de Venda de Proximitat. Unes 40 empreses van participar en la sessió de treball, feta recentment a Barcelona amb el suport de la Conselleria d’Agricultura.

Xavier Pié, responsable de Desenvolupament Rural de la Federació, va explicar la voluntat d’aquesta organització per “afavorir el coneixement i la confiança entre empreses, com a pas previ per incentivar la generació d’iniciatives comercials conjuntes”.

Durant la sessió, Empordàlia va exposar la seva experiència com a cooperativa referent en la dinamització del punt de venda a partir de la col·laboració amb productors i empreses de serveis properes. També es va fer una exposició de projectes singulars i els assistents van poder explorar oportunitats conjuntes.

Els participants van concloure la conveniència de desenvolupar accions de logística d’aprovisionament i vendes en col·laboració, així com la necessitat d’impulsar campanyes promocionals i de venda on-line compartides. En la mateixa línia, van valorar molt positivament la sessió i van demandar que la Federació liderés més activitats d’intercanvi a través de la xarxa d’agrobotigues.

Ajuts als circuïts curts

Precisament, el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) inclou una mesura per promoure la cooperació entre empreses i donar suport a iniciatives conjuntes de promoció dels productes locals en circuits curts de comercialització; és a dir, aquells en què només hi ha un intermediari entre producció i consumidor final.

La mesura de foment dels circuits curts i els mercats locals facilitarà la cooperació entre empreses que formen part de la venda de proximitat. En concret, s’establiran ajuts per a projectes de cooperació entre diferents cooperatives o entre cooperatives i productors locals. També podran acollir-s’hi una o més cooperatives que sumin esforços en col·laboració amb consumidors, restauració i activitats turístiques.

Xavier Pié destaca que “des de la Federació, hem treballat perquè s’inclogués aquest ajut en el PDR, ja que obre oportunitats a les cooperatives en un moment en què la proximitat és un valor a l’alça”.

Identificació agrobotiga i venda de proximitatUn distintiu comú

La creació d’un distintiu que les identifica és una iniciativa endegada des de la Federació per contribuir a fer “xarxa” entre les agrobotigues cooperatives.

Amb aquest identificador es vol transmetre un missatge conjunt als consumidors, que reconeixeran en els punts de venda cooperatius aquells atributs que els singularitzen: qualitat, confiança, vincle territorial i model empresarial i social. Aquests valors diferencien l’experiència de compra en una agrobotiga respecte d’altres establiments.

Les agrobotigues cooperatives fan xarxa
per potenciar la venda de proximitat

El distintiu “Agrobotiga” és compatible amb el de “Venda de Proximitat”, impulsat pel Departament d’Agricultura, i es pot utilitzar conjuntament en la identificació del punt de venda.

En l’actualitat, ja l’han sol·licitat 36 cooperatives que aglutinen una cinquantena de punts de venda. Està previst que més cooperatives s’hi incorporin progressivament.

Senyalització de l’accés a cooperatives i agrobotigues

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant amb l’Administració per facilitar la senyalització de l’accés a les cooperatives i les agrobotigues. En concret, s’ha estat treballant amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i, pròximament, estan previstes actuacions amb la Direcció General de Turisme.

La senyalització d’accés a agrobotigues i cooperatives des de carreteres interurbanes és complexa i en força casos no s’ha autoritzat. El motiu és que el titular de cada carretera –Ministeri de Foment, Generalitat o Diputacions- és qui ha d’autoritzar la senyalització d’un accés i els requisits són diferents i exigents.

En el cas de carreteres de la Generalitat i les Diputacions, la normativa permetria utilitzar noms genèrics com “agrobotiga” o “cooperativa” però només en el cas d’accessos exclusius o de camins públics on hi hagi un acord amb els altres destins a on condueix el camí.

L’objectiu de la Federació és simplificar el procés i, fins i tot, aconseguir que existeixi una senyalització específica per a les agrobotigues. Aquesta senyalització es podria fer com a Territorial i Temàtica, i això comportaria els avantatges de ser comuna i amb menys cost per a les cooperatives. A més, ja està previst que aquest tipus de senyalització s’implanti en breu a sectors com l’enoturisme.

Missatgeria més econòmica

Fa uns mesos, la Federació va negociar un acord de col·laboració amb Nacex per tal d’oferir el servei de paqueteria amb un preu més competitiu per a les cooperatives de la xarxa.

En l’actualitat, ja hi ha més de vint cooperatives que s’han acollit a l’acord amb Nacex, que ha anunciat que mantindrà les mateixes tarifes i condicions de l’any passat per enguany.

Les cooperatives agràries que encara no formen part de l’acord, poden sol·licitar la informació i adherir-s’hi en qualsevol moment.