“Vull recuperar l’ADN de la cooperativa”

Sebastià Escarp, president Fruits de PonentLA FINESTRA amb
Sebastià Escarp, president de Fruits de Ponent

Amb 51 anys, Sebastià Escarp acaba d’agafar el relleu a la presidència de Fruits de Ponent, una de les cooperatives més representatives del sector de fruita dolça a Catalunya.

Vinc d’una família que tota la vida ha estat a la cooperativa d’Alcarràs. El meu pare en va ser soci fundador i també la va presidir a final dels anys seixanta. Tenim una explotació familiar que portem entre els dos germans, a la qual s’hi van incorporant també alguns dels nostres fills.

Assegura que ha acceptat el càrrec de president “per responsabilitat”.

Quina dedicació requereix la presidència de Fruits de Ponent?

M’ha canviat la vida a nivell personal i laboral. A mi, m’agradava molt la feina de pagès. Tenia una vida de treball al camp i de família. Ara, dedico el 85% del meu temps a la cooperativa. Entenc que durant el temps de mandat hauré de canviar les meves prioritats i tinc la sort de comptar amb una família que em dóna el seu suport i que manté l’explotació agrícola.

Com és la cooperativa que heu trobat?

Té un potencial brutal i a nivell d’infraestructures, socis i personal està preparada per assumir tot el que li ve per davant.

Potser els últims dos o tres anys, arran d’una sèrie de decisions, havien caigut una mica les liquidacions, però sóc optimista amb el futur de la cooperativa. Estic convençut que ho tenim ben encarat, malgrat que el sector de la fruita no travessa un bon moment.

Naixeu a partir de la fusió de diverses cooperatives…

Sí. Fruits de Ponent es va crear al 1992 per la fusió entre les cooperatives d’Alcarràs, Benavent i la Portella. Posteriorment s’hi va incorporar l’aragonesa Binaced i tenim un acord amb la cooperativa de Ramell. A més, ara estem en contacte amb una altra cooperativa del Baix Segre que en els pròxims mesos es podria incorporar al nostre projecte.

Quin volum de producció aglutineu?

La cooperativa ha evolucionat bé des de la seva fundació i no ha parat de créixer.

La campanya passada vam fer uns 58 milions de quilos de fruita i enguany ens situarem al voltant dels 68 milions. Si s’incorpora la nova cooperativa i no hi ha cap inclemència meteorològica, és molt probable que la pròxima temporada arribem als 80 milions.

És a dir, que en dues campanyes hauríem augmentat la producció en uns vint milions de quilos de fruita que ens permetran millorar la rendibilitat de la central, que vam engrandir i modernitzar fa un parell d’anys.

I de quin tipus de fruita es tracta?

Majoritàriament treballem amb fruita d’ós, i només una petita part és fruita de llavor. També estem començant a tocar el caqui i estem introduint una línia de sucs de préssec i poma.

Un 80% de la producció la destinem a l’exportació, a països de la Unió Europea on la nostra marca és molt apreciada.

Teniu algun altre projecte en cartera?

Sí. Estem encarrilant el projecte “Poma de mitja muntanya”, que consisteix a plantar varietats noves de poma a bocins de terra de l’Alta Noguera, en una zona afectada pels regs nous del Canal Segarra-Garrigues. És un projecte experimental de regadiu en un lloc a on es feia secà i que, a més, ens permetria ampliar la producció pròpia de poma.

Presenteu un projecte engrescador… Què voldríeu transmetre als socis?

Que tinguin confiança, que el projecte va endavant i amb totes les garanties del món. La meva il·lusió és recuperar l’ADN de Fruits de Ponent, quan el soci sabia que cobraria les liquidacions de fruita un pèl per damunt.