“Volem transmetre territori”

Simon Casanovas EmpordaliaLA FINESTRA amb
Simon Casanovas, Empordàlia

Gerent d’Empordàlia, Simon Casanovas també és soci productor d’aquesta cooperativa que es va crear al 2005 fruit de la fusió entre les cooperatives de Pau i Vilajuïga i la SAT Mare de Déu del Camp de Garriguella amb l’objectiu de tenir un potencial comercialitzador més gran.

El nombre de cooperatives a l’Empordà s’ha reduït força en 15 anys i hem quedat tres cellers cooperatius que intentem posar en marxa noves estratègies per tal d’aconseguir els màxims guanys per als nostres socis, majoritàriament productors que es dediquen al conreu de la vinya i l’olivera des de fa generacions.

En aquest context, sorgeix l’enoturisme?

Fa uns quatre anys que organitzem activitats d’aquest tipus. Vam començar a fer-ho coincidint amb la verema i amb la collita de l’oli, i ens vam adonar que aquesta era una bona manera d’apropar la gent als nostres cellers.

Volem apropar el món rural a gent més urbana. Tenim molts clients de Girona i de Barcelona, que estan una mica allunyats de la realitat rural, i nosaltres volem que ens coneguin , que tinguin un contacte real amb la gent que vivim aquí i que vegin que tot té un sentit. Per descomptat, que també ens interessa vendre el producte, però el negoci no és el nostre objectiu principal.

Sou pioners en l’organització d’activitats d’oci?

A la nostra comarca, sí que vam ser una mica pioners. Vam ser el primer celler a tenir una persona dedicada exclusivament a l’organització de visites, activitats per a grups…

No obstant això, penso que va ser un procés molt natural. A l’Empordà, tenim molta tradició de vendre al consumidor final; alguns cellers ja ho feien als anys ’50. Aquesta tradició i la nostra manera de fer, ens ha portat no només a vendre vi sinó a mostrar que també tenim altres productes a la comarca… i després a obrir les nostres instal·lacions perquè el consumidor vegi como ho fem.

Quin tipus d’activitats oferiu?

Tenim moltes activitats pensades per a famílies, amb o sense nens. També fem una oferta específica per a gent interessada en gastronomia, o visites per a qualsevol tipus de públic.

En general, les que funcionen millor són les relacionades amb els cicles agraris, amb la recollida. La festa del most la gaudeixen moltes famílies que venen a passar tot el dia amb nosaltres: visitem les vinyes amb un trenet, collim el raïm i tornem al celler, on el trepitgem i en fem most. Cadascú marxa cap a casa amb la seva ampolleta de vi.

Una activitat similar la fem també coincidint amb la campanya de l’oli i l’entrada d’olives al molí.

L’Empordà a taula, en què consisteix?

És un espai on es barregen la botiga i la restauració. Les cooperatives d’Empordàlia disposem de punts de venda on venem productes propis i també d’elaboradors de la comarca (anxoves, foie, plats precuinats…) i, com a fet diferenciador, posem a taula aquests plats oferint una mostra d’aquests productes a tots aquells que els vulguin tastar.

Teniu relació amb els restaurants de la comarca?

Sí.  Durant tota l’any fem jornades amb restaurants de l’Empordà que cuinen els seus plats i els maridem amb els nostres vins. És una experiència molt positiva, que reforça la nostra aposta pel producte de proximitat i de territori.

I com és el producte que vosaltres oferiu?

Els nostres vins i olis estan emparats per les denominacions d’origen Empordà i Oli de l’Empòrdà, respectivament.

Els vins s’elaboren amb varietats tradicionals de la nostra comarca i procedeixen de vinyes antigues. Els olis es caracteritzen perquè s’elaboren, principalment, amb la varietat argudell, que és autòctona de la nostra zona i ens diferencia de la resta d’olis catalans.

Quins reptes teniu per endavant?

Les cooperatives les formem persones arrelades a la terra, i volem que aquesta terra tiri endavant per poder viure en progrés. La nostra aspiració és saber explicar això i que els nostres clients comparteixen amb nosaltres la nostra passió pel territori, per la seva gent, per la nostra feina.