Vins d’àmfora

Vins amfora_Cooperativa GarriguellaFa més de 2.000 anys, grecs i romans van extendre l’ús de les àmfores a l’Empordà com a recipient per fermentar el raïm i elaborar vi. Aquesta milenària tècnica de producció vinícola ha tornat a les terres empordaneses de la mà de diversos cellers de la DO Empordà que han recuperat aquest recipient de fang per oferir vins que destaquen per la seva mineralitat, frescor i un elevat grau de puresa dels aromes primaris de la varietat emprada.

Celler Gerisena, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella, és un dels cellers  que ja ha començat a elaborar vins creats amb aquesta històrica tècnica que posa en contacte el vi i el fang i que “fan respirar la terra”.

En concret, Celler de Gerisena elabora un vi dolç de Samsó sobremadurat en àmfores de terracota. “Gràcies a la porositat -el doble que una barrica normal- i l’efecte estabilitzador de l’acidesa del vi per part de la terra cuita, busquem obtenir un vi dolç on el perfil de fruita madura es vegi potenciat al mateix temps que guanya complexitat en boca”, explica l’enòloga Natàlia Duran.