Vins & Búnquers

Visita al búnquers de Garriguella

Maridatge de natura i cultura a la Garriguella fortificada

El vi és un reflex del paisatge on creix la vinya i fins i tot, d’arquitectures històriques pràcticament oblidades com els búnquers de la post-guerra que trobem a la plana de l’Alt Empordà. Un patrimoni localitzat i investigat en el llibre “Recórrer la Garriguella fortificada. Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge”, de l’arquitecta Adela Geli i Anticó.

L’organització defensiva dels Pirineus construïda durant els anys 1944-1950 es va materialitzar amb aproximadament 6.000 búnquers que, fora del seu context bèl·lic original, passen a ser arquitectures defensives talment com els castells medievals. La meitat d’aquests búnquers són a Catalunya, i més d’una quarta part en territori empordanès.

A l’entorn del municipi de Garriguella és concentren 380 búnquers

Bunquers GarriguellaLa importància de Garriguella es justifica amb una sola xifra: fins a 380 búnquers es concentren a l’entorn d’aquest municipi que, donada la seva diversitat geogràfica i del paisatge, es tradueix en el descobriment d’unes tècniques de camuflatge molt variades: disfresses que van des de teulades inclinades al mode de les masies fins a construccions amb elements de pedra seca. I no només això sinó que, per context cronològic, aquest va ser escenari de l’últim combat aeri de la Guerra Civil espanyola a Catalunya.

El territori marc d’aquests fets històrics té una estreta vinculació amb la vinya, conreu que ha estat el sector econòmic principal de la població des de temps antics. Actualment, aquesta tradició segueix vigent: més d’un 25% de la superfície del terme municipal, es dedica al conreu de la vinya.

La Cooperativa Agrícola de Garriguella ha esdevingut una de les entitats vitivinícoles més fortament arrelades i amb més tradició de la DO Empordà. Fundada l’any 1963, la Cooperativa és un testimoni viu de la tossuderia, el treball i el sacrifici dels pagesos que van creure que unint els seus recursos podrien optimitzar els treballs agrícoles, modernitzar la maquinària del celler i aconseguir un major benefici econòmic.

Per donar conèixer dos dels valors més representatius del municipi, la cooperativa i l’autora del llibre han organitzat una nova activitat enoturística: un maridatge de natura i cultura anomenat VINS & BÚNQUERS. Es tracta de visites guiades que tindran lloc tots els diumenges d’estiu i que vincularan el patrimoni dels búnquers amb la tradició vitivinícola que els envolta.

img-7697El punt de trobada de l’activitat serà, a les 9h, a la Cooperativa de Garriguella. S’iniciarà amb una breu introducció històrica audiovisual i una ruta a peu de 2,90 km de baixa dificultat entre vinyes i búnquers. S’explicarà el funcionament dels 10 búnquers i el nou projecte de l’ADV de la Cooperativa amb l’empresa Galanthus i Agroassessor d’instal·lar colònies de ratpenats dins els búnquers amb l’objectiu de fomentar el control biològic de plagues i millorar la biodiversitat de la vinya.

L’experiència finalitzarà amb una visita i tast de vins a la Cooperativa de Garriguella. A continuació, moment idoni per fer l’aperitiu a la terrasseta de la zona de restauració de la mateixa cooperativa i anar a comprar allò que més ens hagi agradat a la seva Agrobotiga.

+INFO

Cooperativa de Garriguella
Ctra. de Roses, s/n Garriguella (Girona)
Tel. 972 530 002
Preu: 12€
Cal inscripció prèvia a vinsibunquers@gmail.com
Punt de trobada Agrobotiga de la Cooperativa
Dificultat de la ruta fàcil
Distancia 2.9km
Cal portar gorra i calçat còmode

I passat l’estiu…

La Cooperativa d’Espolla participarà a la Verema Solidària, una iniciativa que uneix territori, vi i sensibilitat social. Podeu apuntar-vos a la campanya de micromecenatge per participar com a veremadors a les vinyes de la cooperativa el proper 30 de setembre. Collireu el raïm amb el que després es farà el vi solidari i passareu un gran dia!