Vinícola del Priorat: cent anys de compromís

Ònix Llicorella_100anys Vinícola del Priorat

“Reunits per canviar impressions sobre la necessitat de formar un sindicat agrícola vinícola en aquest poble, que esperant molt modestament pogués algun dia, vistes les bones intencions dels governs actuals (…), ser el lloc de salvació dels interessos dels habitants de Gratallops”.

Vinícola del Priorat neix per agrupar la producció d’oli d’oliva i de vi de les cooperatives de la comarca

Així comença la història del Sindicat Agrícola Vinícola de Gratallops a principi de 1917. Posteriorment, s’hi afegirien d’altres pobles com la Vilella Baixa, el Lloar i la Vilella Alta.

Cent anys després, Vinícola del Priorat segueix l’estela d’aquells pagesos valents que van creure en la seva terra, en els seus pobles i en el seu futur.

Arrels profundes

Passada la plaga de la fil·loxera, la comarca del Priorat va quedar greument ferida. La majoria de vinyes van ser arrancades, i gairebé dues terceres parts de la població es va veure obligada a emigrar. En aquest context va aparèixer el moviment cooperativista, aglutinador de l’aposta d’aquelles persones que decidiren quedar-se a la terra on havien nascut.

Aquesta decisió, i el posterior esforç i treball, van fer que aquestes societats cooperatives esdevinguessin el centre econòmic dels pobles agrupant l’elaboració i comercialització dels principals cultius de la zona: vi, oli i fruits secs. Al mateix temps, van començar a estructurar una oferta de serveis que d’altra manera difícilment haurien existit, com són les cooperatives de consum, les seccions de crèdit o les societats culturals.

Cooperar per encarar el futur

Agrobotiga Vinicola Priorat_GratallopsA partir de l’últim quart del segle passat i vista la necessitat imperiosa de renovació de la maquinària, es va intentar agrupar la producció d’oli d’oliva i de vi de les cooperatives del Priorat històric. Aquí és on neix, l’any 1972, la Cooperativa Vinícola del Priorat.

Aquest procés va culminar amb la construcció del Molí Nou a la Vilella Alta i del nou Celler a Gratallops. Amb les instal·lacions renovades i aprofitant els nous aires que arribaven al Priorat, les cooperatives que segueixen creient en el projecte van arribar a l’acord de fusió l’any 2007, convertint Vinícola del Priorat en la cooperativa hereva de tots aquests anys d’història.

És l’única cooperativa de la DOQ Priorat que gestiona íntegrament el procés de producció, elaboració i comercialització del vi

L’aposta per la professionalització i la qualitat dels productes es converteix en l’objectiu principal del conjunt de la cooperativa. A dia d’avui, Vinícola del Priorat és l’única cooperativa de la DOQ Priorat que gestiona íntegrament el procés de producció, elaboració i comercialització del vi.

A partir d’unes 240 hectàrees de vinya dels socis, s’elaboren unes 320.000 ampolles de vi emparades dins la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Majoritàriament s‘exporten a més de 25 països de tot el món.

El cultiu de 320 hectàrees d’olivera dóna una producció d’oli d’oliva verge extra emparat en la Denominació d’Origen Protegida Siurana.

Aposta per la diversificació

Enoturisme Vinicola del Priorat“Des de fa cent anys, la base de Vinícola del Priorat són i seran sempre les pageses i els pagesos dels nostres pobles que garanteixen el futur”, explica Ramon Grau, president de la cooperativa.

Per aquest motiu, Vinícola del Priorat ha engegat una secció de conreu de terres encarada a revertir la pèrdua de terres productives dels socis que ja no les poden treballar.

La secció de conreu de terres, la secció de crèdit, l’enoturisme i la venda directa són també apostes importants i de futur

També la secció de crèdit segueix donant un servei més que necessari a les oficines dels pobles on té presència Vinícola del Priorat, prestant atenció directa als socis.

L’enoturisme i la venda directa són apostes importants i de futur. Les agrobotigues de Gratallops i la Vilella Baixa, la gestió de l’Hostal Elvira i la creació d’una oferta estable de visites per descobrir el món del vi i de l’oli són les principals línies en aquest àmbit.

Compromís amb el nostre entorn

El compromís amb el territori és indissociable de Vinícola del Priorat, que col·labora amb escoles, amb ajuntaments i amb la comarca. Participa en projectes com la candidatura a patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO del paisatge agrícola de muntanya mediterrània.

“Per tota aquesta història que ens avala i ens omple d’orgull, aquest any comencem una època de celebracions per compartir amb totes les persones protagonistes el centenari de la  nostra cooperativa”, conclou Ramon Grau.

LES XIFRES

140 socis productors
municipis amb delegació
240 hectàrees de vinya
320 hectàrees d’olivera
320.000 ampolles de vi anuals