Vinícola de Sarral, cent anys d’història

El celler cooperatiu de Sarral, un dels exemples més reeixits d’arquitectura noucentista-modernista industrial, està de celebració i és que aquest any commemora el centenari de la seva fundació.

Ubicat al bell mig de la Conca de Barbera, Sarral té una arrelada tradició vinatera i les restes arqueològiques romanes trobades en aquest municipi ja certifiquen l’existència d’aquesta cultura en què els vins tenen una gran importància.

El conreu de la vinya, però, no va fer un pas de gegant fins al segle XIX, amb l’exportació de vi i d’aiguardent cap al nord d’Europa i el continent americà. Però la fil·loxera va arruïnar aquella època d’esplendor.

Afortunadament, els pagesos van saber ressorgir amb renovada empenta i van crear les primeres “Societats” a començaments del segle XX. L’any 1959 es van fusionar els dos sindicats agrícoles de la localitat i van constituir la Cooperativa Vinícola de Sarral, que ha esdevingut una de les cooperatives més pròsperes i dinàmiques del sector vitícola català i que aposta per la qualitat com a objectiu principal.

Per celebrar-ho amb els socis, s’han organitzat diverses activitats al voltant de l’any del centenari: des de presentacions de llibres i conferències a concerts. Està previst fer la cloenda coincidint amb la Festa del vi novell, al novembre.

Celler Modernista de la Vinícola de SarralCeller modernista

El celler, construït el 1914 i obra de l’il·lustre arquitecte Pere Domènech i Roure, és fruit de l’esforç solidari de la pagesia local per aixecar una edificació racional, de gran valor arquitectònic i pionera en la incorporació de condicions tècniques, constructives i enològiques.

Coneguda com una de les “Catedrals del Vi”, es tracta d’una edificació exteriorment discreta i sòbria, i és en el seu interior –que manté en perfecte estat els elements originals- on s’aprecia tot el seu esplendor.

Consta d’una gran sala de tines i cups, amb una cabuda total de 18.000 hectolitres. També disposa d’una àmplia sala de màquines a la part posterior, amb el moll de recepció i dispositius per a l’entrada i premsat de la verema.

Innovadores instal·lacions

Al voltant del celler modernista, en una parcel·la de 12.000 metres quadrats, s’hi troben emplaçades les instal·lacions que s’han anat ampliant i modernitzant en diverses etapes i que actualment estan equipades amb la tecnologia més puntera. Les edificacions inclouen des dels cellers a les caves, els magatzems, els dipòsits exteriors, l’agrobotiga i les oficines, situades en un antic molí de pinsos modernista reformat.

Els cellers estan equipats amb més de cent dipòsits de diferents volums, i tenen una cabuda total que supera els nou milions de litres. En els 2.000 metres quadrats de naus subterrànies, hi reposen fins a dos milions d’ampolles de cava en segona fermentació i les sales de criança d’ampolles i criança de bótes en roure.

Les vinyes

Però la tecnologia necessita de la matèria primera. Que el vi es fa a la vinya és una realitat que, de generacions, s’ha transmès als homes i dones de Portell. Són ells, els socis viticultors, els que, dia rere dia, conreen les vinyes amb cura i il·lusió per obtenir-ne els millors fruits.

Sumen més de mil hectàrees de vinyes, que estan plantades des dels 350 fins als gairebé 700 metres d’altitud. Són de les vinyes més altes de Catalunya, on s’hi practica una viticultura sostenible i raonada.

La varietat de referència i la més conreada en aquestes terres és la trepat, autòctona de la comarca de la Conca de Barberà. Altres varietats negres que es fan són l’ull de llebre, el cabernet sauvignon i el merlat; en blanques, el macabeu i la parellada.

Cava PortellCava rosat PortellVi negre PortellVins agulla Portell

Agrobotigues a Sarral i Montblanc

Amb la marca “Portell”, la Vinícola de Sarral comercialitza vins blancs, rosats, negres i d’agulla i caves clàssics i rosats. A més, també elabora determinats caves exclusius com “Reserva Vintage Portell”, “Gran Reserva Petrignano” i “Rosat Brut Nature Sublim”.

A més dels punts de venda convencionals, aquests productes també es troben a les agrobotigues que la cooperativa té obertes a Sarral i a Montblanc. L’oferta es complementa amb visites guiades a les instal·lacions per conèixer el procés d’elaboració.