La “marieta” saludable

La producció integrada és l’únic sistema de conreu que regula la protecció del medi ambient, la salut dels consumidors i la seguretat dels productors amb l’establiment d’una limitació estricta de l’ús d’agroquímics, al temps que es garanteix una producció intensiva de qualitat.

Aquest model dóna resposta a les demandes de qualitat i seguretat en els aliments, que exigeixen els consumidors responsables, amb una agricultura sostenible i emparada per certificació oficial.

A Catalunya, hi ha una trentena de cooperatives que utilitzen aquest sistema de conreu i que estan integrades en el Consell Català de la Producció Integrada.  Entre d’altres actuacions, aquesta entitat realitza campanyes de promoció dirigides al consumidor.

La protecció del medi ambient i de la salut dels consumidors i dels agricultors es garanteix mitjançant la utilització de tècniques de producció, comercialització i elaboració que minimitzen l’ús de productes agroquímics i d’adobs en la producció d’aliments.

En aquest sentit, s’apliquen processos que afavoreixen la diversitat de l’ecosistema agrícola, que són respectuosos amb la flora i la fauna autòctones i que potencien l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge. Així mateix, s’incorporen els coneixements tècnics i científics i s’adapten les empreses agrícoles a la forma de producció intensiva per assegurar-ne la viabilitat econòmica.

Les explotacions de producció integrada han de complir amb determinats requisits, com és disposar d’un tècnic responsable per garantir el compliment de la norma i autoritzar les actuacions. Igualment s’han de realitzar anàlisis de sòls, de fulles i multiresidus; calcular coeficients de consum per minimitzar la despesa d’aigua; disposar de maquinària específica per evitar els excessos de producte; portar un quadern d’explotació per anotar totes les actuacions, i superar una auditoria que revisa el compliment de tots els paràmetres.

Conreus majoritaris

El conreu amb producció integrada es distribueix arreu del territori català i hi ha més de 46.000 hectàrees certificades, amb una gran diversitat de cultius. Alhora, hi ha més de 2.500 operadors que comercialitzen el producte.

En l’actualitat, més del 36% de la fruita catalana està certificada en producció integrada. Aquest és el conreu majoritari.

A continuació, segueixen els cítrics (gairebé 19%), la fruita seca (13%) i l’olivera (12%). També en vinya (8%) i hortalisses (7%) hi ha una tendència a l’alça per la producció integrada. En altres cultius, com cereals, es tracta encara d’una aposta incipient.

logo-pi_350x345.jpg_1046243727 (1)Distintiu: la marieta

Malauradament, no tots els productes certificats porten el distintiu que els acredita com a producció integrada: la marieta, atès que sovint no se’n fa ús.

Els motius són diversos, des de dificultats tècniques en l’etiquetatge al cost que representa o altres aspectes comercials. El resultat és que encara hi ha molts consumidors que desconeixen l’existència d’aquest sistema de conreu i els avantatges que comporta.

No obstant això, aliments de producció integrada es poden comprar a molts establiments i molt diversos, des d’agrobotigues a grans superfícies com Carrefour, PlusFresc, Consum, Caprabo, Lidl o El Corte Inglés.

A més, actualment el Consell Català de la Producció Integrada està desenvolupant una campanya de promoció en menjadors escolars amb l’objectiu d’incloure aquests aliments en els menús i fer arribar informació sobre aquest tipus de conreu a les famílies.

Cooperatives amb Producció Integrada
ActelGrup
Agroindustrial Catalana
Cítrics Terres de l’Ebre
Agrària de Miralcamp
Agrària Espluguenca
Agrícola de Castellvell
Agrícola d’Albatàrrec
Agrícola d’Ulldemolins
Agrícola de la Bisbal de Falset
Agrícola de la Palma d’Ebre
Agrícola Sant Isidre de Juncosa
Agropecuària de Soses
Agropecuària de Juneda
Camp de Bellaguarda
Camp de Bovera
Camp dels Torms
Del Camp Sant Gaietà d’Aitona
Grup Fruiter de Benissanet
Sant Bartolomé d’Alpicat
Sant Isidre de les Borges Blanques
Coselva
Covides
Foment Agrícola les Planes de Torregrossa
Fruits de Ponent
Fruits Secs de les Garrigues
Girona Fruits
L’Arbequina
Seròs Fruits
Trecoop Fruites


Continua llegint…
“Producció integrada és el futur”
Josep Lluís Escuer
, productor de fruita dolça i cooperativista