“Una manera diferent de treballar”

Joan Barios, cooperativa Sant Roc d'AlbesaLA FINESTRA amb
Joan Barios, Cooperativa d’Albesa

Joan Barios és el cap d’Administració de la Cooperativa Sant Roc d’Albesa, que acaba de celebrar el 50è aniversari de la seva fundació. De la cooperativa, destaca que “és una manera diferent de treballar. Moltes de les coses que fem tenen un vessant social, col·labores i ajudes en tot el que pots a la gent”.

Com heu viscut la festa del cinquentenari?

Molt emotiva per als socis que van vindre, sobretot per a la gent més gran que recordaven coses d’abans… Va ser una festa de tot el dia, una trobada de germanor al voltant de la cooperativa, perquè tots tenim pares i parents que ens han explicat moltes històries. Estem en un poble petit, d’uns 1.500 habitants, i el 40% són socis de la cooperativa.

Us vau aplegar unes 400 persones…

Sí. Socis, familiars, fills, nets, pares… i també treballadors, personalitats de l’Administració, representants de cooperatives i d’organitzacions sectorials. Vam fer una visita guiada per la cooperativa i vam posar una placa commemorativa en agraïment a totes les persones que han fet possibles aquests 50 anys. També es va projectar un recull de fotografies de la nostra història. Vam fer un dinar tots junts i vam acabar amb un ball fi de festa.

Per què es va crear la cooperativa?

La van crear un grup de 140 socis moguts per la inquietud de tirar-la endavant. Durant els primers trenta anys vam créixer molt. Es van construir les instal·lacions, vam posar-hi les càmeres frigorífiques per a la fruita, secció de subministraments, l’edifici per emmagatzemar ordi, la fàbrica de pinsos, vam crear la secció de crèdit, la botiga, la secció de maquinària, la posta de gasoil i l’autorentat.

També vam entrar a la secció fruitera d’Actel, que aglutinava 32 cooperatives, i a partir d’aquell moment ja vam comercialitzar tota la nostra fruita amb Actel.

Actualment, quina és la situació?

Tenim 170 socis productors i uns 400 socis col·laboradors. Produïm uns 10 milions de quilos de fruita anuals, com a mitjana. D’aquests, un 70% són préssec i nectarina, el 29% són pera i el 1% és poma.

… i de cereals?

En fem uns 5,2 milions de quilos. Uns 3 milions són de panís, uns 2 milions d’ordi i els 200.000 quilos restants, de blat.

A la cooperativa tenim un molí propi, on aixafem una part de blat de moro i ordi per fer farina per al consum de vedells. A més, formem part de Cotecnica, que està especialitzada en alimentació animal.

Com us han afectat les pedregades de principi de juny?

Els municipis més afectats vam ser Albesa, Torrelameu i Corbins. La pedregada ha fet molt de mal encara que, com el terme és molt gran, no ha afectat a tothom per igual. Podríem dir que el 50% del poble està tocat però, per sort, totes les persones que es dediquen plenament a l’agricultura tenien la collita assegurada.

Quin futur voldríeu?

Mantenir-nos i, si pot ser, vendre més. Podríem incrementar les vendes entre un 10 i un 20% en totes les seccions que treballem. Tenim capacitat i infraestructura per fer-ho. Som una cooperativa mitjana, però no es pot entendre el poble d’Albesa i la seva vida social sense la nostra cooperativa.