Un respir a la fruita

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya considera que l’ampliació de les mesures excepcionals per fer front al veto rus que ha presentat la Comissió Europea pot aportar “tranquil·litat” al sector de fruita i horta. El nou reglament prorroga les mesures que van estar vigents fins al 30 de juny i, a més, hi afegeix préssec i nectarina.

Fruita i horta_BrussellesAquesta decisió arriba després de les trobades mantingudes, el passat mes de juny, amb europarlamentaris catalans i amb la pròpia Comissió Europea. En aquestes reunions, la delegació de cooperatives fructícoles encapçalada per la Federació va demanar l’articulació de mecanismes de resposta al veto rus i una millora tant de les mesures de gestió de crisis com del funcionament dels programes operatius.

Finalment, les mesures aprovades per la Comissió es concreten en l’autorització de retirada a l’Estat espanyol de 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics i 7.600 tones de poma i pera. Es posaran en marxa a principi d’agost.

En paral·lel, el Ministeri ha aprovat un cupó per transformar en suc un total de 20.000 tones de préssecs, nectarines i paraguaians retirats del mercat i destinar-los a distribució gratuïta entre entitats benèfiques.

En la darrera reunió de branca, a més de fer seguiment del mercat de la fruita, es va treballar en l’elaboració d’un document de resposta a l’Estratègia Nacional en el sector de fruita i horta que impulsa el Ministeri espanyol.

Tones per a retirada
Comissió Europea
Préssecs i nectarines: 38.400t
Cítrics: 55.450t
Pomes i peres: 7.600t
Ministeri d’Agricultura
Préssecs, nectarines i paraguaians: 20.000t