Un estiu intens

Josep Pere ColatEDITORIAL

Amb molts de vosaltres ens vam trobar, a principi de juny, a Corbera d’Ebre. Va ser, per a mi, un gran honor esdevenir la cooperativa amfitriona de la commemoració del 30è aniversari de la creació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’organització que ens representa, ens defensa i ens presta els serveis necessaris per guanyar competitivitat.

A l’Església del Poble Vell de Corbera, el Consell Rector vam refermar el compromís que tenim amb el sector, la nostra voluntat de continuar treballant per garantir el futur del cooperativisme agrari i les ganes de fer-ho amb més força i empenta que mai.

Així ho hem estat fent aquests últims mesos, que han esdevingut un dels estius més intensos i ens els quals s’han tractat temes d’importància cabdal.

En aquest sentit, hem participat a tots els fòrums i les comissions de seguiment de la reforma de la PAC, a on hem exposat reiteradament que ens preocupa la seva aplicació a l’Estat espanyol i els criteris de regionalització que utilitzarà el Govern central per al repartiment dels ajuts.

Igual que l’estiu passat, les pedregades han provocat danys molt greus en la collita de fruita a diverses comarques catalanes. Hem visitat cooperatives afectades i hem treballat junts per proposar mesures al Govern central i a l’Administració catalana per tal que s’aprovin accions que permetin pal·liar els danys soferts pels socis i garantir la continuïtat de les estructures cooperatives.

Les trobades amb els màxims responsables del Govern català són un dels nostres eixos estratègics de treball. En les últimes setmanes ens hem reunit amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i, entre altres temes, hem tractat de trobar solucions a les problemàtiques en relació amb la gestió de subproductes en el sector agroalimentari (sansa i oliasses en molins, i brisa i mares en cellers) i la revisió de la documentació i controls exigits arran de l’entrada en vigor de la Llei Òmnibus, amb els canvis que ha suposat a la Llei PACA per a la prevenció i control mediambiental de les activitats.

També hem seguit negociant per trobar la solució menys lesiva per a les cooperatives subministradores de gasoil que s’han vist afectades per determinades regularitzacions en inspeccions d’Hisenda. Es tracta de cooperatives que no han comès cap frau i que entenem que estan resultant perjudicades per mesures purament recaptatòries.

A nivell legislatiu, continuem treballant perquè s’avanci en la modificació de la Llei de cooperatives de Catalunya, ja que és necessari que el marc normatiu s’adapti a la realitat cooperativa, i mostrem la nostra satisfacció perquè finalment s’ha aprovat la Llei estatal de la cadena alimentària que es preveu que entrarà en vigor a final d’any.

Són molts fronts que tenim oberts, però ens encoratja i motiva la confiança dipositada per tots vosaltres, un sector viu i dinàmic que és estratègic per a la continuïtat d’aquest país.

Josep Pere Colat
P
resident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya