Un compromís enriquidor

Josep Pere Colat

EDITORIAL

Fa sis anys, quan varen proposar-me la Presidència de la Federació, se’m va capgirar la vida. Com a cooperativista d’arrels profundes i criat al si d’una família de socis de l’Agrícola de Corbera d’Ebre, no puc sentir altra cosa que no sigui la satisfacció d’haver representat les cooperatives agràries catalanes.

En el seu moment, vam fer una aposta de renovació davant una situació econòmica general complicada. Les cooperatives, com la resta d’empreses, travessàvem moments difícils. La il·lusió i la perseverança han marcat la línia de treball d’aquests anys, amb la responsabilitat derivada de representar el nostre col·lectiu i un ferm compromís.

Són molts els àmbits en què hem avançat. L’esforç i la dedicació del consell rector i l’equip de la Federació ens han convertit en un referent agroalimentari. Som uns interlocutors respectats i reconeguts pels nostres sòlids arguments, sempre fruit d’una intensa reflexió.

Acaba d’entrar en tràmit parlamentari una nova Llei de cooperatives que hem negociat durant més de dos anys perquè s’ajusti a la realitat de les cooperatives del segle XXI. Les seccions de crèdit s’han refermat com a indiscutible font de finançament del sector agrari, hem participat en la discussió sobre l’aplicació de la nova PAC, estem presents en la negociació del nou PDR, tenim pressupost per al Pla de Concentració de Cooperatives, acabem de prorrogar el conveni Marc amb el Departament d’Agricultura.

També a nivell sectorial hem intentat donar resposta. Hem batallat per la mosca de l’olivera, les inspeccions a les benzineres, l’encariment de la llum, les plantes de purins, els excedents del vi, el cargol poma, les crisis de mercat, les inclemències meteorològiques… i una innombrable quantitat de problemàtiques.

L’aposta per l’impliCA’T ens ha portat a promoure el consum dels productes cooperatius allà on hem pogut arribar, des de la premsa a programes de televisió, fires, tastos, demostracions a xefs, acords amb cadenes de supermercats, la creació d’un distintiu per a la xarxa d’agrobotigues…

L’enfortiment de l’estructura empresarial de les cooperatives també ha estat prioritària. Hem reforçat la prestació de serveis i modernitzat la formació. Estem posant en marxa un projecte de comunicació per potenciar la nostra visibilitat de portes enfora i, també, per agilitzar la informació a les cooperatives federades.

Em sento especialment orgullós d’haver calcigat territori, d’haver conegut de prop l’heterogeneïtat de les cooperatives de casa nostra i d’haver après de les persones que les lideren. Ha estat molt enriquidor.

Sempre he dit que si les cooperatives no existissin, s’haurien de crear. Ara afegeixo que si la Federació no existís, també s’hauria de crear.

Arribat aquest moment, no vull deixar d’agrair-vos el vostre suport i confiança durant tots aquests anys, personalment ha estat una de les millors etapes professionals. Sense la vostra complicitat, moltes de les coses per les quals hem lluitat i que hem aconseguit no haguessin estat possibles. El meu reconeixement, doncs, a totes les cooperatives.

Al nou consell rector, el meu coratge perquè continuï treballant per un sector que és estratègic per al país.

Queden, encara, moltes coses per fer…

Josep Pere Colat i Clua
President FCAC (maig 2008-juny 2014)