“Un bon vi ha de ser aromàtic, equilibrat i fresc”

La veu de l'expert_Miriam ChiviteLA VEU DE L’EXPERT amb Míriam Chivite

Llicenciada en Enologia i Enginyera Tècnica Agrícola, Míriam Chivite ha treballat en cellers de diferents denominacions d’origen de vi de l’Estat espanyol, Xile, Argentina i Austràlia. Actualment, compagina l’assessorament vitícola-enològic amb la docència i, des de fa deu anys, col·labora amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya dirigint activitats formatives sobre tast de vins per a socis i treballadors de les cooperatives.

És necessari que els agricultors rebin formació sobre viticultura?

Sí. De fet, és molt important. És imprescindible conèixer i comprendre els cicles anuals de la planta i la terra on creix, saber com s’ha de conrear una vinya harmònicament perquè els ceps creixin sans i equilibrats. Cal conèixer la morfologia de la planta, les varietats, els portaempelts, el maneig del sòl i les tècniques de conreu, la nutrició, les necessitats hídriques, les plagues i les malalties.

Fins a quin punt el raïm influeix en la qualitat del vi?

El raïm és la base del vi. D’un raïm de poca qualitat, és molt difícil fer un bon vi. En canvi, si el raïm és bo i està sà i equilibrat seria ser molt mal enòleg fer un vi de baixa qualitat.

Evidentment que, en la qualitat del vi, intervenen factors com la climatologia anual, el tipus de terreny, la zona de producció i el tipus de vinificació, però el més important -potser en un 80%- és la varietat del raïm i la seva qualitat.

Com s’aprèn a valorar les diferències organolèptiques d’un vi?

Per poder valorar sensorialment un vi, és bàsic conèixer com s’apliquen els sentits conscientment en un tast, quines són les fases de la degustació i quines diferències hi han entre els tipus de vins.

Tot això s’aprèn en un curs d’iniciació al tast i, personalment, m’agrada incidir molt en la fase olfactiva perquè és la més complexa. Posteriorment, es pot anar perfeccionant la tècnica.

Què és el que més es valora d’un bon vi?

Depèn del mercat on va dirigit, perquè cada país té els seus gustos i les seves modes. De forma general, diria que un bon vi ha de ser aromàtic, mantenint aromes primàries del raïm i subtils de fusta, si ha tingut criança, equilibrat en boca i fresc.

Amb els temps de crisi actuals, també s’ha de procurar que el preu sigui assequible per als consumidors.

El fet que els pagesos i els treballadors de les cooperatives facin formació en tast de vins, pot millorar la qualitat del producte final?

Els pagesos conreen la terra i produeixen el raïm. Els treballadors, bodeguers i operaris del celler elaboren el vi. El fet que tots ells sàpiguen apreciar el producte final -és a dir, el vi- i que coneguin el motiu i la importància de cada tasca fa que s’esmerin en la manera de fer la seva feina i que en tinguin més cura. Tot plegat contribueix a un millor resultat.