“Un bé a la societat”

GENT I TERRITORI
Josep Montmany
Hortec

Josep cireres 2018

“La meva família va començar el cultiu de la cirera al 1890. Arran de la fil·loxera de la vinya, l’avi del meu pare se’n va anar a treballar al bosc, a fer llenya per als forns de pa, i va veure com alguns productors començaven a plantar cireres. Ell també va decidir provar-ho i, de mica en mica, va anar ampliant la plantació fins poder viure només de la fruita. Així ha passat de generació en generació, fins arribar a mi”.

Josep Montmany (Torrelles de Llobregat, 1967) va estudiar Agricultura a l’escola d’Alfarràs i és tècnic especialista. Porta una explotació de setze hectàrees, principalment de fruiters i amb una part d’horta. Quan es va incorporar va decidir que “l’agricultura convencional no m’agradava” i, junt amb un grup de pagesos, van constituir l’ADV del Baix Llobregat. “Aquesta és l’eina que em va ajudar a fer el pas de producció convencional a la integrada i finalment, a l’ecològica”.

Recorda aquest procés com a complicat: “Ens vam trobar molts entrebancs per falta de coneixement, però l’interès del tècnic de l’ADV i les ganes de posar-ho en pràctica de tots ens van ajudar a assolir-ho. També teníem a favor el nostre entorn. A Torrelles i Begues estem envoltats de boscos, sense infraestructures. Fem agricultura de muntanya, amb els conreus a una alçada entre 125 i 420 metres sobre el nivell de mar, i no tenim a prop ni poblacions ni carreteres”.

“El meu pare va ser fundador de CoopTor, la cooperativa de Torrelles, i jo sempre he pensat que tot el que sigui cooperació entre pagesos és millor: ajuntar-nos i crear una estructura en què nosaltres siguem els protagonistes.”

Per això, en Josep és membre de la junta d’Hortec, cooperativa d’agricultura ecològica que ja suma més de vint anys de recorregut. “Formar-ne part és una seguretat per al productor, una garantia que podràs vendre. També rebem assessorament tècnic en cas de malalties o plagues, i es coordina oferta i demanda per produir allò que el mercat necessita en cada moment”.

I reflexiona: “A Hortec, no anem a grans cadenes de supermercats. Distribuïm a petites botigues i també fem venda directa; és molt gratificant veure com la gent agraeix i valora aquest producte que té una part de salut i una altra d’energia positiva que hi hem de posar el pagès”.

Per tirar endavant l’explotació, compta amb el suport de la seva dona, la Montse, i del pare, en Francesc, i reconeix que és una vida “sacrificada”.

“Fer producció ecològica es molt més complicat que l’agricultura convencional, però val la pena si creus que estàs fent un bé a la societat. Jo vull que els meus fills i amics puguin menjar aliments sense productes químics; per això, ens cal lluitar contra un medi que moltes vegades tenim en contra. Però, tot i els entrebancs, amb treball diari i esforç és possible tirar endavant”.

Veu el futur positiu i amb optimisme. “Amb agricultura ecològica és pot alimentar el món sobradament. La tendència és creixent i tenim l’exemple de països més avançats que el nostre, com Alemanya, on la consciència és molt alta. Tinc il·lusió per tirar endavant, per anar millorant. Sempre hi ha una manera de fer les coses de manera més neta i natural. Això és un al·licient”.

Comments are closed.