Ulldecona, un passeig per la història

Oliveres mil·lenàries_AUTOR Taula del Senia
Foto: Taula del Sènia

Situada a la comarca tarragonina del Montsià, la més meridional de Catalunya, Ulldecona és una vila que sorprèn per la quantitat de coses que s’hi poden fer.

A tocar de la Serra del Montsià i la de Godall, és el lloc ideal per practicar esports de muntanya i sobretot, per retrocedir en el temps. La població té un gran patrimoni historicoartístic, com el Castell Medieval de l’any 1180, que aporta una valuosa informació sobre l’evolució d’una zona clau en el control del territori per la seva situació estratègica. Si us hi apropeu, no deixeu de pujar a la Torre de l’Homenatge on gaudireu d’unes impressionants vistes.

També us recomanem un tomb pel Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, un dels conjunts més importants de la Península Ibèrica d’Art Rupestre Llevantí. Algunes de les seves pintures, considerades Patrimoni Mundial per la Unesco, tenen més de 8.000 anys.

Sens dubte, també l’oli d’oliva és un dels elements clau de la zona. A Ulldecona, s’hi troba la major concentració coneguda d’oliveres mil·lenàries del món: 1.335 exemplars, un autèntic mar d’oliveres.

La Finca de l’Arion, amb uns 400 exemplars inventariats, constitueix una de les mostres més autèntiques de com l’agricultura tradicional mil·lenària ha superat el pas del temps. En el seu recinte, es pot visitar el Museu Natural Oliveres Mil·lenàries i contemplar fins a 35 exemplars d’autèntiques escultures vivents amb formes recargolades fruit del pas del temps.

La Farga d’Arion corona el recorregut. Es tracta de l’autèntica joia d’Ulldecona, una olivera de 1.701 anys que ha estat datada oficialment com la més antiga del món i que fou plantada l’any 314 durant el regnat de l’emperador Constantí I el Gran. Per la seva grandària i estat de conservació, la Farga de l’Arion esdevè un monument viu.

Castell Medieval Ulldecona_AUTOR Turisme Ulldecona
Visites guiades a les oliveres mil·lenàries, castell i pintures rupestres

Preu: 10€
Dissabtes durant tot l’any. Dijous i divendres de l’11 de juny al 15 de setembre
No cal reservar. A les 10h se surt des de l’Oficina de Turisme d’Ulldecona (Tel. 619 770 869)

1000 TardorsTastar l’essència del temps

El principal fruit de l’olivera és l’oli d’oliva verge extra, un regal de la natura que els agricultors, de la mà de la cooperativa Acomont, elaboren amb una alta qualitat.

 “1000 Tardors”, l’oli de les oliveres mil·lenàries, té l’objectiu de transmetre aquest procés humà i sobretot el pas del temps. És un producte exclusiu, que s’extrau de petites olives anomenades Farga i només se’n fan 300 litres anuals.

Es tracta d’un verge extra ideal per degustar en cru i per a moments especials. Afruitat amb notes d’herba recent tallada i matisos d’ametlló i nous verdes, aquest oli té un gust equilibrat entre picant i dolç i amb un lleuger amargant.

Gastronomia amb oli mil·lenari

Per completar la jornada, us proposem alguns restaurants que elaboren plats exclusivament preparats amb oli mil·lenari certificat, menús tradicionals amb olis varietals, degustacions i altres experiències que de ben segur que no oblidareu.

L’Antic Molí
Cuina creativa i d’autor
amb estrella Michelin
Ctra. La Sénia, Km. 10 (Ulldecona)
Tel. 977 570 893
El Caçador
Cuina compromesa amb
els sabors del territori
C. Major, 50 (Els Valentins)
Tel. 977 713 029
Les Moles
Proximitat, tècnica i diversió
amb estrella Michelin
Ctra. La Sénia, Km 2 (Ulldecona)
Tel. 977 573 224
L’Era
Un racó on degustar cuina tradicional
amb tocs innovadors
C. Major, 2C (Els Valentins)
Te. 977 570 669