Temps inestable

Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Sembla que va ser ahir que ens desitjàvem un bon any i ja estem a punt d’entrar a la primavera, que ens ha tornat a sobtar amb el seu avançament en el temps. La bonança climatològica, però, ha provocat floracions massa primerenques en els arbrers fruiters i està agreujant una sequera que comença a ser preocupant en cereals malgrat s’hagin iniciat les campanyes de reg.

Els moments que vivim a la Federació són molt similars al temps meteorològic: ens debatem entre la il·lusió i la preocupació.

Continuem treballant en el marc de la discussió de la nova PAC seguint amb detall, a més de la discussió europea, els treballs preliminars d’elaboració del pla estratègic que l’aplicarà i amb expectació les noves oportunitats de suport a la innovació, relleu generacional, promoció i creació de noves organitzacions de productors, entre d’altres.

D’altra banda, a la Federació estem reivindicant que es facin els passos adients per part del Govern per a convocar el més aviat possible el Pla de Millora de Competitivitat de les cooperatives agràries perquè entenem que és un instrument cabdal per enfortir les estratègies empresarials del sector, consolidar projectes importants i fer front als nous reptes del mercat.

En aquest sentit, no puc obviar la preocupació per la falta d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i del Govern espanyol. Una inquietud que s’ha agreujat després de conèixer la proposta d’adjudicació pressupostària a les diferents Conselleries.

Malauradament, el pressupost previst per al Departament d’Agricultura continuaria perdent pes en el conjunt del Govern: dels 1.715 milions d’euros que estava previst incrementar a nivell global, només 16 milions correspondrien a polítiques agràries. El pes del Departament d’Agricultura recularia fins a l’1,31% sobre el conjunt, convertint-se en la participació més baixa de la dècada.

Ja hem traslladat la nostra sorpresa i intranquil·litat, perquè resulta del tot impossible fer polítiques agràries, tirar endavant lleis com la d’espais agraris, impulsar infraestructures de reg imprescindibles, donar suport a la millora de competitivitat dels sectors o promoure les assegurances agràries, per citar alguns exemples, sense un pressupost suficient. I per aquest motiu i des de la confiança a la persona que lidera la Conselleria d’Agricultura, continuarem reclamant un major reconeixement del nostre sector.

Però això no és tot. Aquestes incerteses venen amanides amb les incògnites derivades de les properes eleccions generals del 28-A i els comicis al Parlament europeu i en l’àmbit municipal.

Sens dubte no es preveuen uns mesos tranquils, però l’equip humà de la Federació treballarem perquè les il·lusions esdevinguin realitats i les preocupacions, oportunitats.

Ramon Sarroca
President