“Tecnologia, eficiència i resultats”

 GENT&TERRITORI 
Pau Salse 
Cooperativa d’Ivars i Bellcaire d’Urgell

Pau Salse

“Fill de pare ramader i mare mestra, a casa sempre m’havien aconsellat que estudiés i així ho vaig fer. Em vaig llicenciar en Administració i Direcció d’Empreses i vaig cursar dos màsters: un de Direcció d’Empreses i Sistemes de Producció i un altre de Comerç Internacional. La meva idea era estudiar per estar preparat i quedar-me a casa”. Pau Salse (Balaguer, 1987) ho tenia clar: volia formar part d’Agromont, l’empresa ramadera familiar.

Des de ben petit, a les vacances col·laborava a l’empresa familiar i veia que em calien coneixements per poder fer l’empresa eficient i que aquesta pogués subsistir i créixer en un futur molt pròxim”

“Des de ben petit, a les vacances col·laborava a l’empresa familiar i veia que em calien coneixements per poder fer l’empresa eficient i que aquesta pogués subsistir i créixer en un futur molt pròxim; avui en dia tot és més complex i les decisions són molt determinants. Ara fa prop d’una dècada que m’hi dedico professionalment, al costat del meu pare, i el meu germà Xavier que també s’hi ha incorporat recentment, després d’acabar els estudis de Veterinària”.

Fa un parell d’anys, aquesta societat familiar dedicada a l’engreix de boví de carn a la Noguera va ser reconeguda amb la 1a posició en la modalitat d’empresa agrícola ramadera en el premi PITA (Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària). “L’empresa fa més de 10 anys que col·labora amb el Departament de Remugants del IRTA en diferents projectes de recerca. Arran d’un projecte d’investigació es va arribar a la conclusió que hi havia ineficiències en les menjadores i aquest fet va fer que es sospités que el disseny de la menjadora podria evitar el malbaratament del pinso. Va ser aleshores quan es va dissenyar una menjadora eficient. “Hem reduït les quantitats de menjar perquè el bestiar tingui la quantitat d’aliment idònia però evitant el malbaratament i mantenint-lo sempre fresc, amb les propietats nutricionals òptimes”.

A la recerca permanent de la millora tecnològica i l’evolució, en Pau es mostra satisfet. “Ens visiten de la Universitat de Lleida, moltes escoles agràries, cooperatives de diferents països i fins i tot indústries farmacèutiques… Crec que estem implementant un model basat en l’eficiència global i treballem per oferir un producte de molta qualitat a preus competitius”.

En aquest sentit, algunes de les millores que s’han implementat des de la seva incorporació al negoci són la implantació de nova tecnologia a l’empresa, maximitzar el benestar dels animals, la reducció dels antibiòtics i l’eficiència en diversos àmbits.

“Quan treballes a casa, i més en el sector primari, hi dediques moltes hores perquè el creixement d’una empresa no té límit. El fet de quedar-me a casa va ser un encert; tinc poder de decisió, puc fer i desfer, no tinc un horari marcat i el més gratificant és que puc implementar les meves pròpies idees amb l’objectiu de fer créixer l’empresa”.

Soci de les cooperatives Camp d’Ivars d’Urgell i Sant Isidre de Bellcaire d’Urgell, explica que “ens aporten seguretat, molta informació, reunions amb diferents ramaders, intercanvi d’opinions, previsions del futur del sector… En lloc de ser una persona sola, ets un conjunt de gent que treballa per a uns objectius comuns”.

En un futur, m’agradaria formar part del consell rector d’una cooperativa de la zona per posar en pràctica el que he estudiat a nivell empresarial també en l’àmbit de la cooperativa”.

Sobre l’accés de joves als òrgans de decisió de les cooperatives, reflexiona: “El meu pare va ser soci a la junta d’Ivars durant dotze anys. A mi, en un futur, m’agradaria formar part del consell rector d’una cooperativa de la zona per posar en pràctica el que he estudiat a nivell empresarial també en l’àmbit de la cooperativa”.

El seu objectiu és contribuir a la millora del sector i veu el demà amb “optimisme”.  Està convençut que “hem de fer granges de futur. Cal invertir en instal·lacions excel·lents i així la societat acabarà coneixent millor el sector boví de carn i quedarà convençuda que la carn de vedella és la de millor qualitat”.