Subvencions a maquinària agrícola

Tractor ploughing fieldLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha aconseguit que determinada maquinària agrícola passi a ser subvencionable en el marc del Contracte Global d’Explotació.

Arran de la demanda formulada al Departament d’Agricultura, aquesta maquinària -que ens els darrers anys quedava exclosa dels ajuts de competitivitat d’explotacions agràries- serà considerada innovadora i per tant, susceptible de rebre ajuts.

Està previst que els canvis ja es contemplin en l’ordre de bases per a 2018, i afectaran principalment els sectors de vinya i planta viva.

En vinya s’introduiran les despampoladores amb sistema de detecció de proximitat mitjançant sensors i les veremadores autopropulsades amb sistema d’autorentat, sempre que s’asseguri una superfície mínima que justifiqui la inversió.

En planta viva s’inclourà la maquinària automatitzada formadora de planta viva i les màquines d’arrencada de planta viva en pa de terra. A més, també seran subvencionables els trens de sembra o plantació i els equips d’aplicació d’encoixinats, de fertirrigació, de fabricació de testos de paper o de robotització de moviment de plantes.

 

Xavier Pie_fcacOPINIÓ
Xavier Pié Desenvolupament Rural FCAC

Des de la Federació sempre hem defensat la importància de la línia de millora de la competitivitat de les explotacions agràries del PDR com una de les més essencials i estratègiques per augmentar la viabilitat de les explotacions dels nostres socis, en especial de les més dinàmiques que, en molts casos, són les que aporten una part important de la producció.

Per això, hem sol·licitat al Departament d’Agricultura que sigui una mesura el màxim de transversal possible entre territoris i sectors productius i que serveixi per fer les explotacions dels socis de les cooperatives més competitives a nivell espanyol i europeu.

Estem convençuts que soci i cooperativa formen un binomi inseparable i, per això, reclamem l’aprovació d’eines que permetin avançar al soci i de retruc, enfortir la cooperativa.