Serà la qualitat, la nostra raó de ser?

Josep erraOPINIÓ
Josep Erra, pinsos FCAC

En els darrers anys, les cooperatives ramaderes hem lluitat titànicament per mantenir-nos competitives en el mercat. Veient com altres models de producció gaudien d’uns costos inferiors, hem aplicat solucions imaginatives per guanyar eficiència i poder ajustar uns marges que, malauradament, han estat negatius en períodes que se’ns han fet massa llargs.

En aquest procés, hem estat molt curosos amb la productivitat, l’alimentació i la sanitat sense oblidar l’aplicació del benestar animal. Mentrestant, aspectes lligats a la qualitat han quedat en segon pla fins que ens hem adonat que tenim raons de sobres per parar-hi atenció.

Potser és agosarat afirmar que ens trobem en un punt d’inflexió, però sí que s’està donant un replantejament de cap a on ha d’anar la nostra producció i sabem què és el que no volem: que la carn, un dels eixos de la nostra alimentació, es pugui convertir en un commodity. Els productes d’origen animal han de ser extremadament valorats perquè constitueixen la nostra principal font de proteïna, suposen un tresor per al creixement i formen part de qualsevol dieta equilibrada.

En el cas de la carn de porc, per exemple, cada dia hi ha més professionals que afortunadament la valoren, des de carnissers a xefs. Races com el Duroc o el Berkshire s’estan implantant en la producció per satisfer les noves necessitats del consumidor.

Cada etapa de la cadena de subministrament és clau per aconseguir un producte de bon sabor i textura, i per això és necessari desenvolupar un enfocament múltiple per tal d’assegurar l’èxit. Som conscients que queda molt camí per recórrer i que un bistec de la millor genètica pot esdevenir incomestible si el producte no s’ha cuinat correctament o si hi ha una falla en algun punt de la línia de producció.

Si ramaders, processadors i minoristes aprenem a optimitzar la qualitat i el gust de la carn, estic segur que també en farem més partícip al consumidor i tots hi sortirem guanyant.

L’avantatge cooperatiu

Les cooperatives ens trobem en una situació privilegiada per donar resposta a aquesta demanda, atès que cobrim tot el procés. Controlem l’alimentació, la cria i l’engreix, i fins i tot alguns arribem directament al consumidor.

Això suposa un gran avantatge respecte altres models productius. A més, en el nostre cas, el ramader que té cura dels animals n’és el propietari i, per tant, el primer interessat a què els animals gaudeixin del benestar que necessiten i en què no s’origini cap falla en el procediment.

Tot i així, encara hi ha camí per recórrer. Cal que l’esforç del productor es vegi recompensat, i és aquí on ens topem amb el fet que la qualitat pot esdevenir un concepte massa subjectiu. Des del moment en què invertim per a la seva millora, el que volem és que el valor afegit obtingut es pugui quantificar i això es pot materialitzar amb l’avaluació de diferents paràmetres que hi incideixen, com la genètica, el sexe, el pes al sacrifici, el percentatge de carns exsudatives, el pH o el color.

En aquest nou escenari, les cooperatives apostarem fermament per aconseguir un producte que el client sabrà valorar i, junt amb la qualitat, hi vincularem conceptes com innovació, tradició, proximitat, sostenibilitat i treball cooperatiu.