“Sense solucions, el sector de la fruita es pot arruïnar”

ENTREVISTA
Albert Capdevila Fruita i Horta FCAC

Albert Capdevila, fruita i horta FCACCap de branca de fruita i horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Albert Capdevila (Puiggròs, 1948) ha estat pagès més de quaranta anys portant una explotació familiar agrària de poma i pera, amb una part de préssec. És soci de la cooperativa Foment Agrícola Les Planes de Torregrossa, està vinculat amb organitzacions sectorials i compta amb una dilatada experiència en política municipal i comarcal. Actualment també és responsable de fruita de llavor al Consell Sectorial de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya.

Albert Capdevila vetlla pel futur “d’un dels sectors més pròspers del país que en l’actualitat està travessant una devastadora crisi de preus” des de la seva responsabilitat en el consell rector de la Federació i  participant en diferents grups de treball que busquen mesures estructurals per a la fruita pinyol.

Necessitem que la gent de ciutat mengi les nostres pomes, les nostres peres, els nostres préssecs. Podríem arribar a doblar el consum de fruita de proximitat.

Està convençut que “les cooperatives només serem vives si els pagesos ens hi guanyem la vida i si som representatives d’un nodrit grup de productors; si volem mantenir el territori actiu, la cooperativa no pot ser cosa de dos”.

El seu missatge al consumidor també és clar: “No es pot prescindir de la fruita perquè és un aliment bàsic en la dieta mediterrània, però necessitem que la gent de ciutat mengi les nostres pomes, les nostres peres, els nostres préssecs. Podríem arribar a doblar el consum de fruita de proximitat”.

L’última campanya de fruita de pinyol ha estat complicada…

Sí, ha anat molt malament. Malgrat tots els esforços que hem fet des de la Federació, els preus han caigut en picat i això ha resultat nefast per al productor. La climatologia ens havia estat favorable i hem fet bons calibres i bona qualitat, però el mercat no ha acompanyat.

Per què aquests preus tan baixos?

Les causes són múltiples. Les principals són la gran oferta de producte coincidint amb un descens de la demanda: cada vegada hi ha més fruita al mercat i se’n consumeix menys. Hauríem d’intentar revertir el sistema.

Des de la Federació, en quins àmbits s’ha treballat?

Hem estat molt actius i hem aconseguit, fins i tot, que la Unió Europea aprovés una segona retirada de fruita del mercat. També es van crear la Circumscripció Econòmica de la Fruita i l’Observatori de Preus. Però res ha estat suficient.

Per això, hem decidit formar grups de treball a nivell sectorial i en col·laboració amb altres organitzacions amb l’objectiu de començar a preparar la pròxima campanya des d’ara.

Quin plantejament té el sector?

Crec que hem d’apostar per incrementar la qualitat, que es culli bé i amb calibres adequats. En aquest sentit, caldrien ajuts de l’Administració per a l’arrencada d’aquelles plantacions velles i de baixa qualitat que interfereixen en el mercat fent pressió a la baixa.

També s’hauria de limitar les plantacions i valorar els efectes que poden comportar multinacionals que estan plantant desenes d’hectàrees als nostres pobles, i hem de ser conscients que el sector està molt atomitzat mentre la distribució es concentra en poques mans.

Per descomptat tenim l’assignatura pendent de fer campanyes de promoció.

La fruita de pinyol és dels pocs sectors que no invertiu en publicitat…

Hem participat en algun anunci genèric de consum de fruita, però res específic i ens trobem que el consumidor local demana fruita de l’exterior, quan aquí tenim les càmeres plenes amb un producte de proximitat i de qualitat que acabem malvenent o destinant a retirada.

Si volem una agricultura de país, que aporti valor al territori, hem d’aconseguir que cooperatives i productors puguem mantenir una renda mínima.