Sembra en sec per frenar el cargol poma

Collita arròs cooperativesLes cooperatives d’arròs del Delta de l’Ebre participen en un Grup Operatiu d’innovació coordinat per Prodelta que estudia noves fórmules, com la sembra en sec, per combatre la plaga del cargol poma.

Aquesta és una espècie acuàtica invasora de grans dimensions i originària d’Amèrica del Sud. A Catalunya, el cargol poma s’ha propagat àmpliament en els camps d’arròs i està resultant molt difícil de controlar per la seva elevada capacitat de reproducció i d’adaptació al medi.

A diferència del que es fa habitualment, la tècnica que està experimentant el grup operatiu consisteix a sembrar l’arròs sense inundar els camps d’inici.

Jordi Casanova, responsable d’arròs de la Federació de Cooperatives, explica que “en lloc de sembra convencional amb els camps enaiguats i facilitant la irrupció del cargol, s’ha optat per plantar la llavor en línies amb els camps secs i sense deixar arribar l’aigua fins que la planta té unes quatre fulles. D’aquesta manera, evitem l’atac del cargol poma durant el creixement del brot”.

Aquesta alternativa, a més de ser eficaç contra la plaga, permet reduir costos de cultiu a nivell de quantitat de llavors i tractaments fitosanitaris. A més, disminueix els danys causats per fauna salvatge, com flamencs, que confonen els camps d’arròs amb llacunes.

La primera prova pilot es va fer l’any 2015 i l’última campanya ja s’ha utilitzat aquesta tècnica en unes 2.000 hectàrees. En aquest sentit, Jordi Casanova subralla que “es tracta d’una iniciativa sorgida del propi sector, que ha fomentat la cooperació entre els diferents agents implicats en la producció d’arròs” i anuncia que “el canvi que s’està implantant podria acabar esdevenint una estratègia contra el cargol poma més respectuosa amb el medi natural” .


EN PARLA
Marc Ibeas Director Tècnic de Prodelta

Marc Ibeas, director tècnic Prodelta

Com valores l’experiència amb la sembra en sec?

Tot just acabem de començar i és aviat per a fer-ne valoracions. De totes maneres, i a falta de resultats, hem pogut observar casos d’èxit i casos que no han anat bé. Res fora de l’esperat. Cal fixar-nos en què es fa bé per una banda, i esbrinar què falla per l’altra.

L’objectiu principal del Grup Operatiu és poder establir unes recomanacions per al agricultors a l’hora de sembrar en sec. Així que hem de tenir molt clar què fer i què no, en funció del tipus de terreny quan es sembra en sec.

Quins avantatges suposa per als productors?

Principalment es tracta d’una eina alternativa per al control del cargol poma en cultiu d’arròs. Poder assegurar el creixement i desenvolupament de les plantes d’arròs en un camp infectat per cargol poma és molt important, encara que això suposi un menor rendiment del cultiu. El que estem intentant és que aquesta davallada del rediment del cultiu sigui el menor possible.

I presenta algun inconvenient?

Sí, alguns. Tot i que en un principi la dosi de sembra es redueix, el cost augmenta degut a la maquinària emprada. D’altra banda, amb el sistema tradicional, la indundació ajuda a controlar algunes males herbes i amb la sembra en sec, això ho perdem. També tenim una davallada de la producció, ja que la inundació ens ajuda a rebaixar els nivells de sal del terreny i quan no inundem, la planta se’n ressent.

Comments are closed.