Saps identificar quin cava tens a les mans?

Ara que s’apropen les festes nadalenques, ja comencem a pensar en els dinars de Nadal i Sant Esteve, el sopar de Cap d’Any… Per sort, el cava és el nostre aliat i ens acompanya amorosint tots els plats. Del marisc a les postres, sempre hi ha un tipus de cava perfecte per a cada ocasió.

La versatilitat del cava ens ajuda a maridar-lo amb menjars molt diversos.

Es recomana un Brut  per a qualsevol aperitiu, ja siguin ostres, formatges o fruita seca; un Brut Reserva per al marisc, el peix, els arrossos i tot tipus d’entrants. Reservarem el Brut Nature Gran Reserva per a plats amb més cos com carns i rostits, perquè, tot i tractar-se de plats consistents, el cava no perd la seva personalitat. Per a les postres, triarem Semisec o Sec. Menció a banda mereix el més modern de tots, el Rosat. És fresc, aromàtic , lleuger i llaminer, perfecte per gaudir-lo des dels aperitius i fins al final de l’àpat.

Però, saps identificar a primer cop de vista si tens a les mans un Jove, un Reserva o un Gran Reserva? Molt fàcil! Busca el distintiu de control, que pot estar a la part superior de l’ampolla de cava (adhesiu rodó) o al darrera de l’etiqueta (adhesiu allargat).

cava_grocSi és de color groc, estem parlant d’un Cava Jove que ha tingut una criança de 9 mesos, que és el mínim exigit per poder denominar-se cava. Són suaus, afruitats, vius i refrescants.

cava_verd

Si és de color verd, tindrem a les mans un Cava Reserva, amb una criança mínima de 15 mesos que li confereix el toc inconfusible de fruita madura.

cava_negre

I per últim, si vols un cava únic, amb més de 30 mesos de criança meticulosa, busca el segell de color negre i gaudiràs d’un Cava Gran Reserva.

 

Lluís Grogués

11 curiositats del cava…

Lluís Grogués, vinicultor i cap de la branca del vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya -que es defineix a si mateix com “un vi jove amb un llarg recorregut per endavant”- ens explica 11 curiositats i recomanacions sobre el cava.


 

1/ La temperatura ideal per servir els joves és de 6º a 8º i els criança, entre 8º i 10º. Tingues en compte que, en servir-lo, hi ha un increment de 2º i que, cada tres minuts, puja 1º de mitjana la temperatura.

2/ Cal posar-lo a la nevera durant unes hores o bé durant 30 minuts en un recipient amb aigua i gel. Evita el congelador.

3/ Per facilitar l’obertura, subjecta l’ampolla pel cos –mai, pel coll- en un angle de 45º.

4/ La copa ha de ser de cristall fi i transparent, aflautada o en forma de tulipa. És preferible que no utilitzis una copa ampla perquè fa desaparèixer les aromes massa ràpid.

5/ Per servir-lo, inclina lleugerament l’ampolla i deixa relliscar el cava per la paret de la copa.

6/ Per evitar que perdi temperatura, no emplenis la copa més de 2/3 de la seva capacitat.

7/ Un Cava Brut Nature no és sinònim de ser millor cava. Vol dir que no té addició de sucres.

8/ El cava conté una elevada concentració de vitamina B i aminoàcids.

9/ No conté greixos i aporta unes cent calories per copa.

10/ Al contrari del vi, es recomana guardar-lo en posició vertical per evitar que toqui el suro. D’aquesta manera, es mantindrà en millors condicions durant més temps.

11/ Si s’agita una ampolla de cava, el tap pot sortir a 40 km per hora. No és cap joc, ves amb compte!

 

 

Bon cava i bones festes a tothom!