Roda de contactes amb els grups parlamentaris

La FCAC reclama un pressupost suficient i línies d’ajut específiques per a les cooperatives agroalimentàries. El Parlament i el Govern català han de garantir el cofinançament del PDR, davant l’amenaça del Govern espanyol de vincular els ajuts al compliment del dèficit.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està duent a terme una ronda de reunions amb els diferents grups parlamentaris. De moment, ja ha mantingut trobades amb els representants a la Comissió d’Agricultura de Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular (PPC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). En els pròxims dies, està previst que es reuneixi amb representants del Partit Socialista (PSC), Ciutadans i la CUP.

A més de les gestions amb la Comissió d’Agricultura, la Federació també ha iniciat una ronda de reunions amb representants de la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament.

Per al president de la FCAC, Josep Pere Colat, l’objectiu de les trobades és “reclamar que s’aprovi un pressupost suficient per poder fer front a les necessitats del sector agroalimentari i que es contemplin línies d’ajut específiques per a les cooperatives agràries, per tal de garantir la continuïtat. La quantitat de pagaments a cooperatives que resten pendents a dia d’avui dificulten la viabilitat del sector”.

En concret, la FCAC ha demanat que s’estableixi una nova convocatòria del Pla de Concentració, Intercooperació i Modernització (PCIM) de les cooperatives, ja que és una eina que ha demostrat la seva eficàcia per a la millora de la competitivitat de les empreses.

També és imprescindible que es facin efectius els pagaments d’ajuts pendents a les cooperatives i els productors, que el Govern català asseguri un cofinançament suficient del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) -sobretot tenint en compte la recent proposta del Govern espanyol de vincular els ajuts al compliment del dèficit per part de les comunitats autònomes- i que es mantinguin ajuts específics per al sector com el de la fruita seca.

En les trobades, els representants de Consell Rector han argumentat que “les empreses cooperatives mantenim una íntima vinculació amb el territori i amb la producció local. A Catalunya, el sector agroalimentari hauria de tenir la mateixa consideració estratègica que té en els països avançats”.