Eines per cooperar i guanyar més

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’ha reunit amb el nou conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, després haver mantingut una primera ronda de trobades amb el seu equip i en concret amb les direccions generals d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Indústries Agroalimentàries.

Ramon Sarroca, president de la Federació, explica que s’ha traslladat al conseller Ciuraneta la importància de “començar a treballar en el paquet de mesures que a la Federació definim com ‘Pla de competitivitat de les cooperatives agràries’. Tenim molts reptes per davant i cal que el sector disposem d’eines adequades, que afavoreixin els processos de cooperació a diferents nivells i garanteixin la competitivitat”.

Compromís del conseller Ciuraneta de tramitar, com un Acord de Govern, el Pla Marc del cooperativisme agrari català

En resposta a aquesta demanda, el conseller Jordi Ciuraneta va agafar el compromís de tramitar el Pla Marc del cooperativisme agrari català com un Acord de Govern i, a continuació, començar a implementar les mesures que se’n deriven.

La Federació també va traslladar la preocupació davant el previsible dèficit pressupostari de la línia d’agroindústria en el nou PDR, que contempla una retallada del 32% del pressupost. Així mateix, és necessari començar a treballar perquè les convocatòries del PDR es publiquin amb agilitat i de forma coordinada, i que s’informin amb anterioritat.

També és necessari que la Conselleria d’Agricultura prevegi la publicació de la nova convocatòria plurianual (2016-18) del Pla de concentració de cooperatives per a principi de 2016, que s’obri el ventall d’acords de cooperació que poden acollir-se a aquesta línia i que es facin efectius els pagaments pendents d’agroambientals i indemnitzacions compensatòries.

Finalment, el conseller va agafar el compromís d’aprovar el Decret d’efluents de cellers i almàsseres a la reunió de Govern del mes de setembre i procedir immediatament a la seva publicació.