Millores en la retirada de fruita del mercat

Fruita_RdP sector acord retirades

Les cooperatives com a OPFH, beneficiades per l’acord

Els representants del sector productor, el Banc dels Aliments i la indústria han arribat a un acord perquè les retirades de fruita per fer sucs es facin efectives pagant en espècie el cost de transformació i envasat. El sector fruiter espera que, amb aquesta mesura, el mercat reaccionarà a l’alça i es recuperaran els preus de préssecs i nectarines.

L’acord de pagament en espècie, llargament reclamat pel sector, conferirà més autonomia i facilitat d’aplicació ja que regula la via de finançament de la transformació.La correlació que s’ha determinat és 11 a 1; és a dir, per cada quilo de suc que sortirà de la indústria cap a beneficència, el sector en lliurarà 11. La fruita serà pagada íntegrament per Europa a 26,9 cèntims d’euro per quilo.

Per la seva part, el Ministeri d’Agricultura ha fixat el volum de retirada per aquesta via en 10 milions de quilos, amb la finalitat de no distorsionar la lliure competència en el comerç del suc transformat. Malgrat això, la xifra es podria revisar a petició del sector.

A més de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, en l’acord hi estan implicats Afrucat, l’Asociació Empresarial de Fruita de Catalunya, ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors), UPA (Unión de Pequeños Agricultores) i JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).

Malgrat la satisfacció per aquest acord de gestió de la crisi de preus, els representants de les entitats han denunciat la indiferència de la Comissió Europea front a la problemàtica que travessa enguany el sector fructícola i han anunciat que la batalla continua a Europa, on es treballarà per incrementar el preu de retirada i el volum que es permet retirar.

En el moment de tancar la redacció de la revista, la crisi del sector fructícola es veuria amenaçada, a més, per l’anunci del tancament de les fronteres russes als nostres productes. Des del moment que s’ha conegut la situació, la Federació està duent a terme gestions amb el govern, el Ministeri i la Comissió Europea a Brussel·les, amb l’objectiu de trobar solucions amb caràcter urgent que minimitzin aquest darrer cop al sector.