Remuntant i encarant el futur

Lluís GroguésOPINIÓ
Lluís Grogués, vi FCAC

Fruit d’una crisi viscuda els últims anys, amb una manca de creixement dels preus i la tendència al descens del consum interior, el sector del vi estem treballant de valent i en diferents àmbits per recuperar el nostre posicionament i garantir una renda adequada tant per als productors com per als cellers cooperatius.

Així doncs, estem presentant propostes al Ministeri d’Agricultura per tal que, a nivell estatal, garanteixi un control de la superfície de conreu de la vinya i el consegüent equilibri entre oferta i demanda, principalment tenint en compte que el nou règim d’autoritzacions aprovat per la Unió Europea no és el sistema desitjat ni per la Federació ni pels productors dels principals països elaboradors.

Existeix el risc que aquesta regulació acabi esdevenint una porta cap a la liberalització total dels drets de la vinya i, depenent de com s’apliqui a l’estat membre, es podria arribar a considerar una liberalització encoberta. Per això, la Federació sol·licitem al Govern espanyol que limiti les hectàrees a nivell baix -al voltant del 0,25% de la superfície de l’estat, que són unes 2.000 hectàrees. L’Estat podrà modificar anualment aquest percentatge, però creiem que ha de partir d’un criteri restrictiu que tingui en compte que venim de dues campanyes generoses.

És imprescindible controlar el potencial vitícola del país per no enfonsar tot el sector.

En paral·lel, ens hem incorporat a la Junta Directiva de la nova  Interprofessional del vi amb la finalitat de treballar perquè les decisions que s’acordin siguin adequades i beneficioses per a les cooperatives catalanes.

Una de les primeres actuacions que es plantegen és posar en marxa una campanya de promoció interna i estem demanant que es financi únicament amb els operadors que venen a dins del país i de manera proporcional al seu volum i/o facturació. Entenem, també, que només hi han de participar aquells que comercialitzen producte final.

La posada en marxa de la Interprofessional condicionarà, també, que es  comencin a fer declaracions obligatòries per disposar de les dades necessàries per al correcte funcionament d’aquesta organització.

Finalment, aplaudim la iniciativa de posar en marxa el primer panel de tast de vins a Catalunya. És una iniciativa ben rebuda pel sector, que s’ha estat demanant per les denominacions d’origen i que en els pròxims mesos, mitjançant l’INCAVI i l’IRTA, es veurà materialitzada.

És, sens dubte, una eina necessària i de servei al sector que es treballarà aquest any en què estan previstes eleccions als consells reguladors de les denominacions d’origen del sector del vi.


Continua llegint…

Estratègies per un vi competitiu