Puja el preu en origen de l’oli

Molí d'Oli oliva cooperativaAquesta collita, la producció final d’oli d’oliva podria situar-se en 1.260.000 tones, de les quals 27.500 tones correspondrien a Catalunya (17.000 tones a les comarques de Tarragona i 8.000 a les de Lleida) una xifra sensiblement inferior a la previsió inicial. En general, els rendiments es troben entre un i dos punts per sota de la mitjana de les últimes campanyes, situant-se prop del 19%.

A nivell europeu, la producció d’oli d’oliva es tancaria finalment en 1.800.000 tones –inclosa la producció d’Espanya- i l’estimació per als països productors de fora de la UE seria d’unes 800.000 tones d’oli d’oliva.

En conjunt s’arribaria als 2.600.000 tones d’oli d’oliva arreu del món, de les quals la producció d’Espanya representaria prop de la meitat del total.

L’increment és gairebé un 20% ja que els preus en origen arriben als 3,85 €/Kg

Davant la reducció de l’oferta i el manteniment d’un consum estable (o tirant a l’alça), els preus en origen per a l’oli verge extra a l’Estat espanyol han augmentat de forma constant i, a finals de març, ja se situaven a 3,85 euros per quilo. L’increment representa gairebé un 20% respecte al mateix període de l’any anterior. El mateix passa en el cas dels olis llampants que, a causa de la seva escassetat, superen els 3,6 euros per quilo.

En altres països productors de l’entorn mediterrani, la pujada ha estat encara superior. A Itàlia la tendència alcista ha situat els preus en 6 euros per quilo, que representen un augment del 67%, mentre que a Tunísia els preus han superat la barrera dels 4 euros, un augment del 17%.

ANTONI GALCERAN Oli d’Oliva FCAC

“Donada la demanda constant i la feble oferta d’oli en altres països productors, tot apunta a que les cotitzacions en origen es mantinguin. Per saber cap a on pot fluctuar el mercat després de l’estiu, caldrà veure si en els propers mesos plou de forma suficient per garantir la collita en el següent cicle productiu.”