Puja el preu de l’oli

Antoni Garceran, cap de branca d'oli d'oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

 


OPINIÓ
Toni Galceran, 
cap de branca oli d’oliva FCAC


L’última campanya d’oli d’oliva s’ha tancat amb una producció de més de 37.000 tones a Catalunya, gairebé el 4,5% de les 835.000 tones obtingudes en el conjunt de l’Estat espanyol.

Una collita bastant escassa que ha comportat l’increment del preu de l’oli en origen des de mitjan 2014, quan es va confirmar que les expectatives de producció no eren gens favorables. En els darrers mesos, el preu ha anat augmentant fins a un 50% i el quilo de verge extra s’ha situat per damunt dels 3 euros, arribant als 3,74 euros en el mes de juliol.

En breu encetem una nova campanya i hem de continuar sent optimistes pel que fa a la previsió de preus. Però malgrat que res fa pensar que el preu de l’oli en origen pugui baixar les properes setmanes, tenim per davant una campanya complicada.

Som optimistes en la previsió de preus de l’oli, però tenim per davant una campanya complicada

Ampolla d'oli doliva

És probable que arribem a l’enllaç de campanya (octubre) sense pràcticament existències i estem pendents de veure com afectaran les altes temperatures de l’estiu i la manca de pluges dels darrers mesos. Les expectatives no són especialment bones i s’espera una disminució significativa de la producció d’oli a Catalunya. Tampoc es preveu una collita extraordinària en el global d’Espanya.

A més, aquesta serà la primera collita sense tractaments aeris i caldrà veure com funcionen els nous mètodes alternatius a la lluita química per al control de la mosca de l’olivera. Per això, seguim reivindicant l’ús del fosfat diamònic (encara que sigui amb reconeixement de substància bàsica) i denunciem la manca de matèries actives per fer front a la mosca.

Dubtes sobre l’eficàcia dels mètodes alternatius a la lluita química per controlar la mosca de l’olivera

Cal fer més recerca, tant pel que fa a l’ús i els terminis de seguretat dels productes fitosanitaris com per millorar l’eficàcia dels atraients i les trampes que s’utilitzen en les tècniques alternatives a la lluita química. La qualitat és un factor clau per a l’elaboració d’oli d’oliva i controlar la població de mosca resulta vital.

En relació amb la gestió dels subproductes de les cooperatives, comptem que a l’inici de campanya ja s’hauria d’haver publicat el decret d’efluents de cellers i almàsseres, i més concretament la seva aplicació agrícola. Vetllarem per resoldre la problemàtica sobre la gestió de la sansa.

Finalment, estem pendents de l’impacte que l’aplicació de la nova PAC tindrà en el sector de l’oli d’oliva a Catalunya i com incidirà en el nostre desenvolupament i la nostra competitivitat.