Prevenir el blanqueig de capitals

Lluís Roig, president Associació de les Seccions de Crèdit (ASC, SCCL)OPINIÓ
Lluís Roig, seccions de crèdit FCAC

Arreu del món, s’estan implementant amb intensitat mesures de prevenció del blanqueig de capital i el finançament del terrorisme. El Govern espanyol va fer un primer pas l’any 2010, amb la promulgació d’una llei per evitar aquestes situacions, i l’ha completat aquest mes de maig, en publicar el reglament que concreta les mesures per prevenir el blanqueig de capitals al conjunt de l’Estat.

Tant bon punt vam tenir coneixement d’aquesta novetat normativa, ens vam interessar per com afectaria a les seccions de crèdit i quines mesures hauríem d’incorporar per continuar garantint la transparència i el bon fer de la nostra gestió.

Donat que les seccions de crèdit catalanes presidim el consell sectorial de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i tenint en compte que es tracta d’una obligació a nivell estatal, vam concertar una entrevista amb representants del Ministeri d’Economia. El nostre objectiu, garantir l’actuació unitària per part del conjunt de seccions de crèdit.

La trobada va resultar molt positiva per a les seccions de crèdit, donat que vam consensuar la interpretació d’alguns articles del Reglament i també es va determinar quines seccions de crèdit estan exemptes de determinades obligacions, en funció del nombre de treballadors i el volum de negoci anual.

La FCAC i l’ASC, satisfetes per l’èxit d’assistència, hem organitzat 6 jornades al territori explicant les novetats a uns 140 treballadors de seccions de crèdit

D’altra banda, les seccions de crèdit estem obligades a determinades mesures de diligència, com les de la identificació i el coneixement de l’activitat econòmica dels socis, i a la conservació dels documents per un mínim de deu anys. Així mateix, és imprescindible que els titulars dels comptes de les seccions de crèdit tinguin la condició de socis, familiars directes de socis o socis col·laboradors.

Amb la finalitat d’explicar en profunditat aquestes i altres novetats que comporta l’actualització de la normativa de prevenció del blanqueig de capitals, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Associació de Seccions de Crèdit vam organitzar sis jornades de formació al territori.

He de dir que la nostra voluntat d’informar els treballadors de les seccions de crèdit de les exigències de la normativa es va trobar amb la resposta de 137 persones de 77 cooperatives. Un èxit d’assistència que ens ha satisfet i desbordat, obligant-nos a organitzar sessions a l’Espluga de Francolí, Ivars d’Urgell, Lleida, la Selva del Camp, Móra d’Ebre i Sant Jaume dels Domenys, per tal que els assistents poguessin participar en grups reduïts.

Estic convençut que aquesta elevada assistència ha posat de manifest, una vegada més, l’interès i la voluntat de la gent de les seccions de crèdit per garantir la transparència, l’eficàcia, la rigorositat i l’adaptació a les novetats normatives per part d’un col·lectiu que vetlla, com sempre, per la confiança dels impositors.