“Potenciar la qualitat i fer una Interprofessional forta”

Albert Capdevila, fruita i horta FCACENTREVISTA
Albert Capdevila
Fruita i horta FCAC

Fructicultor i cooperativista de tota la vida, l’Albert (Puiggròs, 1948) és membre del consell rector de la Cooperativa Foment Agrícola les Planes, de Torregrossa. Anteriorment, havia estat soci de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques i alcalde del seu municipi durant una vintena d’anys.

Des que va jubilar-se, els seus dos fills porten l’explotació de poma, pera i nectarina i això li permet encarar el repte que acaba d’assumir per liderar la branca de fruita i horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb “il·lusió, esforç i dedicació”.

Albert Capdevila també representa els interessos de la fruita i l’horta en el Consell Sectorial de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i ostenta la presidència del Grup de Fruita de Llavor.

Per les seves propietats nutritives, la fruita és un aliment bàsic en un estil de vida saludable i principalment si es menja separada dels àpats. Els consumidors de Catalunya tenim la sort de poder gaudir d’un producte de proximitat que té molta qualitat, en un percentatge molt alt conreat dins del sistema de producció integrada. Els productors ens veiem obligats a estar molt damunt de les explotacions, però el resultat s’ho val.”

Després d’uns anys complicats, quina és la situació de la fruita ara?

La fruita està passant un moment molt delicat, encara patint els efectes del bloqueig rus. El problema no és només la fruita que nosaltres enviàvem a Rússia, sinó que ara hi ha un excés d’oferta als països del centre d’Europa, que és a on nosaltres destinem la producció. Estem plantejant treballar amb mercats emergents, com la Xina o l’Índia, però en un producte tan perible com el nostre és molt complicat treballar a tanta distància.

Es treballa en la cerca de solucions?

Portem uns anys que no recuperem preus. Per sortir d’aquesta crisi, l’única solució és que ens ajuntem tot el sector i tractem de convèncer el consumidor de la importància de consumir més i apostar per la qualitat dels productes d’aquí.

Per això, des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estem plantejant la creació d’una Interprofessional que ens permeti incidir en el mercat nacional fent promoció per augmentar el consum interior. Hem de tenir en compte que el consum ha baixat.

I a nivell de cítrics?

A Catalunya, per les varietats que cultivem, tenim una problemàtica específica i diferent a la resta de comunitats productores de cítrics de l’arc Mediterrani. A petició de les cooperatives del Baix Ebre i Montsià, la Federació va presentar una sol·licitud de retirada a la Unió Europea, però ens la van denegar perquè van considerar que no era prou volum. Ara treballarem per buscar altres solucions.

En l’horta la situació és similar…

Tots els sectors de fructicultura i hortalisses ens trobem en una situació crítica. Tenim una forta competència de productes procedents de països tercers, de qualitat inferior però preus molt més baixos.

A més, una climatologia tan calenta a l’hivern no ha ajudat gens perquè s’han doblat les collites i el mercat no pot absorbir tot el que s’ha produït.

Les cooperatives de la branca de fruita i horta de la Federació acaben de nomenar-te el seu representant. Què vols prioritzar?

M’agradaria potenciar molt la qualitat del producte, fer una Interprofessional forta que aglutini la fruita que es fa a Catalunya amb l’objectiu de tenir incidència en el mercat. Estandarditzar qualitat i preus. Pactar amb la distribució. Avançar en l’organització dels productors perquè si no ens ajuntem tots, el sector patirà.