Plantar vinya només amb autorització

51El sistema de drets de la vinya s’ha modificat i, des de l’1 de gener, és necessària una autorització per poder plantar. Les autoritzacions no són transferibles i tenen una validesa de 3 anys des la concessió.

La normativa europea estableix tres maneres d’obtenir una autorització: per arrencada d’una vinya, per reconversió d’un dret que tingui validesa a 31 de desembre de 2015 o bé a partir d’una quota que es posarà a disposició anualment i que equivaldrà, com a màxim, a l’1% de la superfície plantada el 31 de juliol de l’any anterior.

Per aquest any, el Ministeri d’Agricultura ha fixat que la superfície que es podrà concedir per autoritzar noves plantacions serà de 4.173 hectàrees, que equival al 0,43% de la superfície plantada a nivell nacional el 31 de juliol de 2015.

El responsable de vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Lluís Grogués, explica que “aquest percentatge és superior al 0,25% que demanàvem les cooperatives, però inferior a la proposta de sortida del Ministeri que se situava en el 0,6%. Ara ens caldrà vetllar per a què es faci un bon ús de les autoritzacions”.

Marcar límits

La normativa accepta que, d’acord amb les recomanacions d’organitzacions professionals, es puguin establir limitacions a replantacions o noves plantacions tant en territoris acollits a denominacions d’origen i indicacions geogràfiques com a zones sense distintius de qualitat.

Les DOP Rioja, Ribera del Duero, Navarra i Txakoli de Bizkaia ja han manifestat la seva voluntat de limitar la nova superfície a un nombre concret d’hectàrees de vinya.

Les inversions, al PDR

En relació als ajuts per a inversions del sector vitivinícola, el Departament d’Agricultura preveu que es podran sol·licitar en el marc del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) a partir de la pròxima convocatòria, donat que ja s’ha esgotat el pressupost del Pla de Suport específic d’aquest sector.

LES XIFRES

958.698 has 

de vinya estaven plantades a Espanya el 31 de juliol de 2015, que són 5.521 has més de les plantades al 2012.

68.051 has 

de drets de plantació en mans de viticultors espanyols es podrien transformar en autoritzacions en els pròxims 8 anys.

4.173 has 

de noves plantacions ha autoritzat el Govern espanyol per al 2016, mentre la FCAC demanava l’autorització d’un màxim de 2.397 has