Pla Marc, l’eina per dissenyar el futur

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de CatalunyaEDITORIAL

L’any 2009, ens vam reunir un nodrit grup de cooperatives per subscriure el Manifest de Soses: “Plantem cara al futur”. En aquell moment, ens trobàvem ja en una situació econòmica complexa i els diferents sectors vam fer propostes conjunturals i estructurals a l’Administració perquè les nostres empreses poguessin ser més competitives dins del sector agroalimentari.

A partir d’aleshores, una de les nostres preocupacions va ser poder veure què estem fent nosaltres. En quin punt ens trobem les cooperatives? Fem els deures? Quins canvis hem d’incorporar per afrontar els reptes tenim per davant?

D’aquí i de la resolució del Parlament català fruit del Debat de política agrària de l’any 2010, sorgeix el Pla Marc del Cooperativisme Agrari. És una radiografia interna sense precedents del nostre sector, que hem pogut fer gràcies a la col·laboració de les cooperatives que han aportat les dades i la implicació de l’equip tècnic de la Federació.

La diagnosi del Pla Marc ens compara amb l’agroindústria catalana, espanyola i europea, i posa de manifest que les cooperatives estem treballant i avancem en la direcció adequada per assolir una dimensió eficient.

Perquè aquest sector volem una agricultura preparada i competitiva. Per això, hem de poder incidir quan s’aprovin les polítiques agràries i, a nivell intern, tenim l’obligació d’exigir-nos una actitud compromesa com a col·lectiu.

Ara tenim una gran oportunitat. Les propostes que estem definint conjuntament amb les cooperatives com a culminació del Pla Marc han de ser la clau per assolir més dimensió i més eficàcia. El fonament a partir del qual consolidar el nostre futur.

Però el primer que hem de fer és creure’ns qui som i què tenim a les mans. També hem de ser molt conscients que, sigui quina sigui la nostra dimensió, per encarar el futur amb garanties d’èxit no podem d’anar sols. Junts, podem aconseguir moltes coses.

Ramon Sarroca
President