“És bàsic saber què fas”

GENT&TERRITORI
Pere Albà, Celler de Viticultors de Vilanova

Pere Albà_Cooperativa Celler de Viticultors de Vilanova
Foto: Jordi Bedmar

“Fill de Vilanova i fill de gent d’agricultura”. Amb aquestes paraules, plenes d’orgull pagès, es presenta Pere Albà (Vilanova i la Geltrú, 1928). Després de tota una vida dedicada al sector vitivinícola i al cooperativisme agrari, la Generalitat de Catalunya li ha concedit recentment la Medalla al treball President Macià. “És un reconeixement que comparteixo amb tota la gent que m’ha fet costat aquests anys, des dels primers presidents de la cooperativa als joves que s’han anat sumant al projecte”.

De la seva incorporació al camp, en té bons records. “Vaig començar a anar a llaurar les terres amb el cavall quan tenia 14 anys i, poc temps després, vaig ingressar a l’escola agrària de Quinto de Ebro amb les joventuts rurals. Va ser una formació molt profitosa i vaig fer amistat amb companys de tota Espanya que, després, hem anat coincidint”.

L’any 1962, un grup de famílies va fundar el Celler de Viticultors de Vilanova. “El meu pare va ser un dels fundadors, però ben aviat em va cedir la representació i l’any 1965 ja em vaig incorporar a la junta”.

Estimo el nostre celler i, des que es va obrir la bodega, hi he vingut a diari. Em quedo amb totes les experiències que he pogut viure aquests anys.

Pere Albà ha presidit el Celler de Viticultors de Vilanova els últims 32 anys. D’aquesta llarga etapa, no li agrada destacar cap projecte concret sinó que prefereix parlar de “la col·laboració de la gent” i afirma que, sobretot, el satisfà “el jovent de la comarca que continua al sector agrari. Tenen una gran preparació per donar rendiment i un producte de qualitat. Em sento orgullós d’aquesta generació que entoma el rumb del futur”.

“El món del vi i el cava va creixent. Quan vaig entrar de president a la cooperativa, érem uns 80 productors. Ara, a Vilanova, viuen de l’agricultura unes quatre o cinc famílies, però cullen més raïm del que collíem entre tots nosaltres. Crec que ens hem sabut adaptar als nous temps, ens hem obert a la comarca i hem fet aliances estratègiques”.

A més de presidir el Celler de Viticultors, Pere Albà va ser un dels fundadors del sindicat agrari Associació de Viticultors del Penedès, president de la cooperativa de segon grau Cevipe i vicepresident del Consell Regulador del Cava. Així mateix, va ser vicepresident de la Caixa Rural Penedès-Garraf a Vilanova i la Geltrú i va participar en la Cambra de Comerç.

En el desenvolupament de tota aquesta activitat representativa del sector, el fil conductor ha estat la passió per la feina de pagès. “Encara vaig cada dia a la finca: un dia esporgo un arbre, un altre podo ceps… i tinc la sort que un fill, en Pere, continua el patrimoni de la família. Aquesta vida em dóna alegria i satisfacció”.

Des de l’experiència que li donen els seus 88 anys, recorda que “quan era jove, un familiar em va dir que no és el mateix fer el que saps, que saber què fas. Això se’m va quedar gravat i amb el temps em vaig adonar que fèiem moltes coses sense tenir prou coneixement. Per això, des de l’ADV vam treballar per canviar-ho. Vam fer molt assessorament i ens va donar bon resultat”. En aquest sentit, afirma que “un dels canvis més importants que vam introduir a la cooperativa va ser la modernització del sistema d’elaboració per incorporar les exigències dels mercats internacionals. A  dia d’avui, ens valoren per la qualitat i la sanitat, i això ens facilita l’exportació de vins i caves a l’estranger”.

Amb convicció i sense perdre un bri d’entusiasme, Pere Albà conclou: “Estimo el nostre celler i, des que es va obrir la bodega, hi he vingut a diari. Em quedo amb totes les experiències que he pogut viure aquests anys”.