Nulles: una història de superació

Vinícola de Nulles - Catedral del Vi
FOTO: Adam Albert – Adernats

“La celebració del centenari de la Vinícola de Nulles és un homenatge més que merescut a tots els socis, sòcies i persones que han fet possible aquesta fita”. Així ho anuncia Francesc Boronat, president de la cooperativa fundada l’any 1917.

Vinícola de Nulles és un celler que des de sempre ha tingut molt present els seus orígens i la seva denominació d’origen, i que s’ha mantingut fidel a un procés de selecció i producció molt curós, propi i al nivell de les grans cases vinícoles. Un celler que porta al darrera una llarga trajectòria i un poble envoltat de vinyes.

Un camí d’unió i esforç

A final del segle XIX, l’arribada de la fil·loxera -un insecte que acabaria pràcticament amb tota la vinya- va ser un moment greu de crisi. La unió dels habitants del poble en el Sindicat Agrícola de Nulles va permetre aixecar, amb tot l’esforç, una bodega modernista única que, cent anys després, continua sent el referent simbòlic de tot un poble amb tradició vinícola.

La història de la Vinícola és un exemple de superació, un model de la Catalunya agrària i del Camp de Tarragona, que commemora el centenari en un moment de màxima esplendor de la seva reconeguda marca de vins i caves “Adernats” i diferenciant-se per les singulars i pioneres experiències d’enoturisme.

Art per ofici

La vinya és la base del nostre ofici: tenir passió i estimar la terra són l’essència de la feina ben feta

“La vinya és la base del nostre ofici. Tenir passió i estimar la terra són l’essència de la feina ben feta. A Nulles tenim clar que només amb el millor raïm obtindrem els millors vins. Per això la feina de l’enòleg comença al camp al costat dels pagesos, els socis del celler que aporten l’experiència de moltes generacions”, explica Francesc Boronat i continua: “Conèixer el sòl i el clima que ens caracteritza fa possible obtenir vins únics, vins que són l’expressió d’un territori”.

A Nulles el clima és càlid, temperat i típicament mediterrani. A només 12 Km del mar, es combinen una excel·lent maduració per la gran quantitat d’hores de sol amb una bona acidesa, atorgada per la marinada.

A més, la major part de les 400 hectàrees de vinya, repartides entre el centenar de socis de la Vinícola, encara estan plantades en vas, fet que propicia una alta qualitat i més quan es tracta de vinyes velles de més de 80 anys.

Adernats

AdernatsL’any 1987 va néixer “Adernats”, la marca que portaria el reconeixement a Nulles.

“Adernats”, nom que prové del conjunt de terres més proper al celler, es manté tres dècades després com un segell de vins i caves de referència, amb més de 17 productes embotellats.

Les varietats tradicionals amb què ha treballat el celler són les blanques autòctones de la zona com macabeu, xarel·lo i moscatell. Recentment, també ha  incorporat parellada i chardonnay per als blancs i ull de llebre i merlot en negres.

Després d’haver aconseguit diversos premis internacionals, la Vinícola de Nulles viu un moment dolç: “No tenim mai estocs. Ho venem tot”, subratlla Francesc Boronat.

1.917 ampolles

El cava “Centenari” és una edició limitada de 1.917 ampolles  d’un Reserva Brut Nature elaborat amb macabeu de vinyes velles

Precisament, el celler ha volgut retre homenatge a aquesta història amb el cava “Centenari”, un Singular Reserva Brut Nature. Es tracta d’una edició limitada de 1.917 ampolles que els enòlegs han elaborat cent per cent amb la varietat macabeu procedent de les vinyes més antigues, de més de quaranta anys.

Altres actes que s’han preparat per a la celebració de l’aniversari són la creació un logotip commemoratiu, la Festa del Centenari, tot un calendari d’actes culturals, festius i lúdics, conferències i tallers a l’entorn del món del vi i l’organització de diverses activitats d’enoturisme.

Catedral del Vi

FOTO: Adam Albert - Adernats
FOTO: Adam Albert – Adernats

Les diferents propostes enoturístiques conflueixen en l’edifici emblemàtic de la cooperativa, obra de Cèsar Martinell, un dels màxims exponents del moviment modernista.

Aquesta Catedral del Vi no només destaca per la seva bellesa, sinó per reunir totes les qualitats necessàries per a l’elaboració d’un bon vi. La funcionalitat, el gust per la tradició constructora rural i la utilització de solucions estructurals de gran projecció han coincidit en l’edifici del celler.

“A Nulles escrivim la història amb vi”, conclou Francesc Boronat. “Per això organitzem experiències enoturístiques i gastronòmiques, per portar el visitant a conèixer i gaudir d’una de les millors riqueses culturals del nostre país: el món vinícola”.

LES XIFRES

95 socis productors
400 hectàrees de vinya
2M litres de vi
17 referències de vins i caves
10.000 visitants anuals del celler