Novetats de l’assegurança de la vinya

Davant les diferents experiències, problemàtiques i mancances detectades per les cooperatives del sector del vi en l’àmbit de les assegurances agràries, la Federació ha organitzat una jornada adreçada als viticultors per informar de les novetats en aquest aspecte.

Durant la sessió, es van examinar les diferents modalitats de contractació i es va avaluar la necessitat de millorar determinades cobertures conjuntament amb els experts en assegurances d’ActelGrup, Agroseguro i el Departament d’Agricultura que van participar-hi.

Així mateix, es van exposar els requisits de contractació a tenir en compte, els riscos per a les explotacions i com actuar davant possibles sinistres; a més de repassar l’evolució i el present de les assegurances de vinya a Catalunya i el paper de l’administració i les diferents entitats dins del sistema d’assegurances agràries.

Fitosanitaris_Josep Ll. EscuerOPINIÓ
Josep Lluís Escuer Assegurances FCAC

L’assegurança no és un caprici, avui en dia és una eina imprescindible dins les despeses d’una explotació. L’hem de veure tan necessària com pot ser-ho un tractor i fa molt de temps que així ho manifesto en totes les jornades que organitzem pel territori.

Tots hem vist, d’uns anys cap aquí, l’increment significatiu dels sinistres com a conseqüència de l’evident canvi climàtic que estem patint: més pedregades, ventades, inundacions i altres. També el marge tan reduït de beneficis que tenim en les nostres explotacions, a causa dels tan ajustats preus de les produccions, ens podria portar, en cas de no tenir assegurades les collites, a pràcticament la impossibilitat de tirar endavant noves campanyes de producció.

A més, cal fer una crítica al model que tenim d’assegurança agrària que, tot i que és dels millors que hi ha arreu, hem vist com l’Administració Central ha retallat deu punts la subvenció i això porta a un increment del cost de les pòlisses inviable si, com amenaça a mantenir-se aquesta postura, repetida l’any anterior, no es redueix l’alt cost de l’assegurança. L’estratègia de reduir la inversió en aquesta eina imprescindible per a les explotacions pot ser de conseqüències nefastes per al sector.

Per sort, el Departament d’Agricultura ha mantingut el pressupost que destina a les assegurances, incrementant els percentatges de subvenció per a compensar, en lo possible, la retallada del Ministeri.