Noruega, un model cooperatiu per la igualtat

Social Coop_NoruegaLa Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha format part d’una delegació de cooperatives espanyoles que han visitat Noruega per conèixer les polítiques d’igualtat d’oportunitats, el paper de la dona a les cooperatives i el model empresarial cooperatiu en el país nòrdic.

Actualment la representació de dones en els consells rectors de les cooperatives noruegues s’apropa a la meitat, mentre que fa una dècada no superava el 4%. Aquest salt el va propiciar la modificació de la llei, l’any 2003, establint que el 40% dels membres dels consells rectors havien de ser dones.

Un/a líder ha de saber assumir riscos, fer més del que parla, no exigir al altres més del que s’exigeix a si mateix, atrevir-se a contractar a persones millors que ell, sentir-se còmode quan altres tenen èxit i actuar tenint en compte tant el cap com el corLisbeth Svendsen, directora de Nortura

Per afavorir la participació femenina, es va iniciar un projecte de formació dirigit exclusivament a les dones i amb mesures basades en coneixements, desenvolupament personal, lideratge i autoestima.

“El sistema de benestar noruec es finança a través del treball dels homes i les dones del país”, explica la directora noruega de Polítiques d’Igualtat del Ministeri d’Infància, Igualtat i Inclusió Social, Juliet Namuli, que argumenta la importància de poder conciliar la vida laboral i familiar en un mercat de treball ben regulat i amb un sistema del benestar desenvolupat.

Durant l’estada, els cooperativistes espanyols van mantenir trobades amb agents del sector agroalimentari, amb institucions compromeses amb la igualtat de gènere i amb responsables del Ministeri d’Agricultura noruecs.

La visita es va emmarcar en el programa “Emprenedoria i Lideratge de la Dona Rural a Cooperatives Agroalimentàries”, que desenvolupa Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya amb el suport del Ministeri de Sanitat, Seguretat Social i Igualtat.

LES XIFRES

18.000

productors són propietaris de Nortura, la cooperativa amb major producció d’ous i carn de Noruega. Aposta per la igualtat en lideratge i projecció professional.

10.000

granges de 12.000 ramaders aglutina la cooperativa Tine, el major productor de llet del país. En els estatuts incorpora la filiació compartida entre homes i dones a les explotacions.

100

botigues converteixen a Fellekjopet en el principal proveïdor noruec d’equips per a l’agricultura. La presideix una dona i té un 20% de sòcies de base.

Cooperació internacional

Cooperació Internacional_NicaraguaLes cooperatives catalanes participen també en projectes de cooperació internacional amb països en vies de desenvolupament a través d’organitzacions com Acodea.

Recentment, diversos professionals de la Federació i d’algunes cooperatives han viatjat a Nicaragua per prestar assistència tècnica a cooperatives de cafè i cacau amb l’objectiu d’ajudar a millorar l’organització i les estratègies de comercialització d’aquestes empreses.