Noruega, un model cooperatiu per la igualtat
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha format part d’una delegació de cooperatives espanyoles que han visitat Noruega per conèixer les polítiques d’igualtat d’oportunitats, el paper de la dona a les cooperatives i el model empresarial cooperatiu en el país nòrdic.
Actualment la representació de dones en els consells rectors de les cooperatives noruegues s’apropa a la meitat, mentre que fa una dècada no superava el 4%. Aquest salt el va propiciar la modificació de la llei, l’any 2003, establint que el 40% dels membres dels consells rectors havien de ser dones.
Un/a líder ha de saber assumir riscos, fer més del que parla, no exigir al altres més del que s’exigeix a si mateix, atrevir-se a contractar a persones millors que ell, sentir-se còmode quan altres tenen èxit i actuar tenint en compte tant el cap com el cor. Lisbeth Svendsen, directora de Nortura
Per afavorir la participació femenina, es va iniciar un projecte de formació dirigit exclusivament a les dones i amb mesures basades en coneixements, desenvolupament personal, lideratge i autoestima.
“El sistema de benestar noruec es finança a través del treball dels homes i les dones del país”, explica la directora noruega de Polítiques d’Igualtat del Ministeri d’Infància, Igualtat i Inclusió Social, Juliet Namuli, que argumenta la importància de poder conciliar la vida laboral i familiar en un mercat de treball ben regulat i amb un sistema del benestar desenvolupat.
Durant l’estada, els cooperativistes espanyols van mantenir trobades amb agents del sector agroalimentari, amb institucions compromeses amb la igualtat de gènere i amb responsables del Ministeri d’Agricultura noruecs.
La visita es va emmarcar en el programa “Emprenedoria i Lideratge de la Dona Rural a Cooperatives Agroalimentàries”, que desenvolupa Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya amb el suport del Ministeri de Sanitat, Seguretat Social i Igualtat.
LES XIFRES
18.000
productors són propietaris de Nortura, la cooperativa amb major producció d’ous i carn de Noruega. Aposta per la igualtat en lideratge i projecció professional.
10.000
granges de 12.000 ramaders aglutina la cooperativa Tine, el major productor de llet del país. En els estatuts incorpora la filiació compartida entre homes i dones a les explotacions.
100
botigues converteixen a Fellekjopet en el principal proveïdor noruec d’equips per a l’agricultura. La presideix una dona i té un 20% de sòcies de base.
Cooperació internacional
Les cooperatives catalanes participen també en projectes de cooperació internacional amb països en vies de desenvolupament a través d’organitzacions com Acodea.
Recentment, diversos professionals de la Federació i d’algunes cooperatives han viatjat a Nicaragua per prestar assistència tècnica a cooperatives de cafè i cacau amb l’objectiu d’ajudar a millorar l’organització i les estratègies de comercialització d’aquestes empreses.