“Noces d’argent” de les seccions de crèdit

Uns 200 representants de cooperatives, reunits a Bellcaire d’Urgell per celebrar el 25è aniversari de l’Associació de Seccions de Crèdit, han demostrat la unitat del sector i el paper estratègic de les cooperatives amb secció de crèdit en el món rural. L’acte commemoratiu ha estat presidit pel conseller d’Economia, Andreu Mas–Colell, com a mostra del suport del Govern de la Generalitat a aquest model. També hi ha assistit el director general de Política Financera i Assegurances de la Generalitat, Jordi Òliva, entre altres personalitats de l’entorn econòmic i social.

A Catalunya, hi ha un centenar de cooperatives amb secció de crèdit que mouen un volum de dipòsits de 650 milions d’euros i que estan distribuïdes arreu del territori.

Aquestes seccions de crèdit es regulen per un Decret que el Govern de la Generalitat ha aprovat fa poques setmanes, després de més de dos anys d’intenses negociacions. Fruit de l’actuació de l’Associació de Seccions de Crèdit i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el text final de la nova normativa recupera la raó originària de les seccions de crèdit, que és el finançament de l’activitat agrària cooperativitzada per part dels socis. Al mateix temps, reforça la solvència d’aquestes entitats, en millora la transparència i augmenta la seguretat dels estalvis dels impositors.

No obstant això, quedava encara algun punt pendent de revisió per tal de garantir totalment la continuïtat de les seccions de crèdit i s’ha acabat de tancar a Bellcaire, quan el Departament d’Economia ha pres el compromís públic de defensar una ampliació normativa del concepte de soci als impositors que siguin agricultors jubilats, la família directa del soci i els socis treballadors.

De forma complementària al procés de discussió del nou Decret, les cooperatives amb secció de crèdit s’han anat incorporant progressivament a una plataforma informàtica comuna que lidera l’ASC i que permetrà millorar els processos de gestió, de seguiment normatiu i de transparència.

Homenatge als impulsors

En l’acte 25è aniversari, els cooperativistes han homenatjat els expresidents de l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC) i totes les persones que han estat responsables de la branca de seccions de crèdit de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

En concret, s’ha recordat a Edmon Palau, primer responsable de seccions de crèdit de la FCAC, entre 1982 i 1984; Jesús Santacreu, responsable de seccions de crèdit de la FCAC entre 1984 i 1990, i Pau Urgell, responsable de les seccions de crèdit de la FCAC entre 1990 i 1998; així com als expresidents de l’ASC Antoni Casanovas (1989 -1991), Xavier Tubert (1991 – 1998) i Josep Maria Siuró (1998 – 2009).

L’ASC també ha fet un reconeixement als treballadors d’aquesta cooperativa de segon grau i a la cooperativa Sant Isidre de Bellcaire d’Urgell, que enguany celebra el centenari i que, per aquest motiu, ha estat la cooperativa amfitriona d’aquest esdeveniment.

[Imatges i vídeo del 25è aniversari de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries]


Continua llegint…

“Afrontem el futur amb tranquil·litat”. Lluís Roig, president de l’Associació de les Seccions de Crèdit (ASC, SCCL)
Homenatge als presidents de les seccions de crèdit