Millorar la proteïna en blats i ordis i caracteritzar l’olivera comarcal

INNOVACIÓ
Cooperativa Agrària del Vallès

La innovació és una de les palanques de canvi per afrontar els nous reptes agraris i per això, volem posar a disposició dels socis els coneixements tècnics que genera la recerca. Miquel Cunill, director gerent de la Cooperativa Agrària del Vallès 

Un dels principals objectius d’aquesta cooperativa comarcal és aportar més valor afegit al conreu de cereals. En els últims mesos, s’ha fet una prova pilot a diverses parcel·les de socis avaluant la productivitat de blats fariners i pinsaries, ordis i favons.

La finalitat de l’estudi és assessorar els socis en els factors agronòmics que incideixen a la producció i proposar varietats més adaptades a l’entorn per tal d’incrementar el nivell de proteïna de blats i ordis.

Fruit dels bons resultats de la prova pilot, està previst obrir el projecte a més socis de la cooperativa aquesta campanya.

Olivera Vera

Olivera Vera_Cooperativa Agraria del Valles

La Cooperativa Agrària del Vallés també té en marxa un projecte d’investigació per verificar si les oliveres conreades en aquesta zona sota la denominació ‘Vera’ coincideixen morfològicament i molecularment amb la varietat ‘Vera’ inclosa en els bancs de germoplasma d’olivera de l’IRTA i de l’institut andalús d’investigació IFAPA-Còrdova. Els primers resultats apunten que no es tracta de la mateixa, però evidencien que provenen del mateix origen genètic i per això, s’està impulsant el registre de la varietat local com a ‘Vera del Vallès’.

El procés ha requerit el registre d’un cap de clon que es troba en una finca de Caldes de Montbui i la realització d’estaques d’aquest clon per disposar de la planta de partida i reserva. Està previst disposar pròximament de  la planta mare de base.

Micotoxines

El tercer projecte d’innovació en què participa la Cooperativa Agrària del Vallès està centrat en les micotoxines, la identificació dels factors que incideixen per a la seva proliferació i les pràctiques de risc. També s’estudien possibles incidències segons les matèries primeres (blat de moro, ordi, blat).

Tots els projectes es duen a terme en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).