Mesures de mercat en el vi?

La generosa collita de raïm que s’ha produït de forma generalitzada arreu d’Europa ha evidenciat la importància de disposar de determinades eines que facilitin l’equilibri del mercat.

En aquest context, les cooperatives vitivinícoles defensen una limitació del rendiment i l’aprovació de mesures eventuals que s’apliquin només a zones productores amb problemes, sense afectar l’àmbit de les denominacions d’origen (DO) on els rendiments estan controlats.Vi

Les negociacions a nivell estatal s’estan desenvolupant en el marc de la Interprofessional del sector del vi, i a Itàlia també s’ha iniciat un procés de debat similar.

Les principals mesures que s’estan negociant es refereixen a l’emmagatzematge privat de most i/o vi sense indicació geogràfica que afectaria zones concretes amb una situació de sobreproducció en relació amb campanyes anteriors, els estocs i el mercat internacional del vi.

També caldria controlar els rendiments de raïm que s’han de destinar a most o destil·lació -amb xifres que se situarien en uns 150 Hl/ha de raïm negre i 185 Hl/ha de raïm blanc-, regular la destil·lació de crisi, elevar les prestacions víniques del 10% al 15% i realitzar un canvi normatiu per obligar a l’ús d’alcohols d’origen vínic en l’elaboració de productes vitivinícoles aromatitzats.

Pla de suport al sector del vi

En la Conferència Sectorial del Vi del mes de juny es va repartir el pressupost del Pla de suport.

A Catalunya, en la línia d’inversions s’han aprovat 33 sol·licituds que suposaran una subvenció de  3,4 milions d’euros al 2020 i 1,1 milions l’any següent.

Pel que fa al Pla de reestructuració i/o reconversió de la vinya, s’han assignat un total de 5,4 milions d’euros que equivalen al 73% de les necessitats previstes per a 2020.

En relació a l’ajut de promoció a països tercers, es preveu finançar 460 programes amb un import d’ajut de 9,1 milions d’euros.