Mel Muria, 200 anys d’apicultura

miel_ecologica_bio_muria

Dedicada a la producció, envasament i comercialització de mel, els inicis de la SAT LTDA. APÍCOLA EL PERELLÓ 1363-CAT -coneguda com a Mel Muria- es remunten a 1810.

La història de sis generacions dedicades al món de l’apicultura es va començar a escriure en aquesta petita localitat de la comarca del Baix Ebre, primera productora de mel de Catalunya i coneguda a nivell nacional i internacional com el ‘poble de la mel’.

El seu actual president, Rafel Muria Martí, representa la cinquena generació d’aquesta nissaga d’apicultors que han unit el saber fer dels avantpassats, la qualitat agroambiental de les muntanyes mediterrànies i la tecnologia més avançada per crear diferents gammes de productes apícoles d’altíssima qualitat: mel bàsica, mel de luxe, mel ecològica, mel crua cristal·litzada, i també productes relacionats amb el món de la mel com bresques, pol·len fresc, pròpolis, gelea reial, xarops i suplements alimentaris.

Les diferents col·leccions de Mel Muria tenen presència al territori català, arriben a la resta del l’Estat espanyol i s’exporten a països europeus (França, Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Holanda, Regne Unit, Àustria, Irlanda), de l’Orient Mitjà (Aràbia Saudita i Dubai) i del continent asiàtic (Hong Kong i Japó).

Mel Muria_ApicultorsCompromís amb la biodiversitat

Mel Muria ha estat compromesa, des de sempre, amb la defensa de la natura i del medi ambient, en especial amb la cura de la pol·linització de les abelles, tan important per al bon funcionament de la biodiversitat.

Per a la producció i la recol·lecció, compta amb 2.000 arnes Dadant, amb abella negra ibèrica, ubicades a les millors zones de plantes arreu de la Península Ibèrica. D’aquesta manera, pot aprofitar les respectives èpoques de floració i garantir subministrament de mel durant tot l’any.

Avenços tecnològics

Per extreure i envasar les diferents gammes de producte, s’implementen els darrers avenços tecnològics en apicultura però respectant la tradició familiar apresa dels avantpassats.

L’extracció de mel de les bresques i l’envàs es realitza en fred, mitjançant processos mecànics que impliquen la mínima manipulació i amb centrifugació artesanal, conservant totes les propietats naturals.

Muria Centre d’Interpretació Apícola

En paral·lel, s’ha apostat per la divulgació mitjançant el Muria Centre d’Interpretació Apícola, un Museu de la Mel i un Espai Natural, inaugurats al 2011.

Es tracta de diversos espais pedagògics dedicats a la cultura i a la tradició que envolten el món de la mel, per on cada any passen milers de nens i adults.

 Reconeixements nacionals i internacionals al 2018 

premi_pimes Mel Muria

  • Primer Premi de mels fosques al III Concurs Nacional de Mels, per la Mel de Bruc de Muria BIO.
  • Medalla d’Argent en l’apartat polifloral del premi italià Biolmiel, per la mel d’Alta Muntanya de Muria BIO.
  • Great Taste Awards 2018, per les varietats de Bruc i de Taronger de Mel Crua Ecològica Muria BIO.
  • Primer Premi del II Concurs de Cuina Professional ‘Xef Balfegó’ per Rafel Muria, sisena generació de la família i conegut al món de l’alta cuina com el ‘xef de la mel’.
  • Premi a la Internacionalització a la cinquena edició dels Premis Cambra, convocats per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa.
  • Premi Petita Empresa més competitiva de Catalunya dels Premis Pimes 2018.
  • Premi de la Confederació de Cooperatives de Catalunya per la seva contribució a la societat catalana i per saber traslladar els principis i valors d’aquest model empresarial a la vida diària.