Maials: confiança en el futur

100 anys cooperativa Maials

“Fa 100 anys que ens vam ajuntar i vàrem establir un sistema de funcionament comú amb unes bases i regles del joc que, lluny de quedar obsoletes amb el pas del temps, avui en dia continuen vigents i no només això: són un model a seguir”. Amb aquestes paraules, Josep Segura inaugurava l’acte central de celebració del centenari de la Cooperativa de Maials davant de les més de 750 persones assistents.

El Sindicat de Maials va néixer amb tres finalitats clares: econòmica, cultural i social

oli centenari MaialsLa cerimònia va esdevenir un acte de reconeixement a totes les persones que han format part d’aquesta història i també un homenatge a tots aquells que han fet possible que la cooperativa, que va néixer al 1917 amb una trentena de socis, n’agrupi actualment 790 entre productors i col·laboradors.

Entre les persones reconegudes, es van homenatjar els 29 presidents que la cooperativa ha tingut al llarg dels cent anys i en especial el seu fundador, Eliseu Sales Musté, un mestre d’escola que per aquells anys es trobava destinat al poble de Maials i que va ser una peça clau en la creació de l’aleshores anomenat Sindicat Agrícola Foment Maialenc, llavor de l’actual Cooperativa de Maials.

La cooperativa era i és la gran indústria de la població i, a més, té convenis de col·laboració amb les cooperatives d’Almatret, Granyena i el Cogul

Maials, pioners a les Garrigues

El Sindicat de Maials va ser un dels primers a constituir-se a la comarca de les Garrigues. Va néixer amb la intenció d’aglutinar tota la pagesia del poble i amb tres finalitats clares: econòmica, cultural i social.

La venda conjunta de l’oli d’oliva, principal producte de la localitat, va ser un dels objectius principals dels pagesos que es van ajuntar en un primer moment, junt amb la compra conjunta de la maquinària agrícola per portar a terme el treball i la creació de l’aleshores anomenada “caixa popular d’estalvis i préstecs”, embrió de l’actual secció de crèdit.

Igualment, des dels inicis de la cooperativa es va treballar per promoure una borsa de feina, auxiliar els necessitats o promoure la construcció d’obres públiques que milloressin la vida dels socis.

Amb el pas dels anys, la cooperativa ha continuat creixent: “Hem modernitzat instal·lacions, adaptat el molí, els sistemes de collita, els processos d’entrada de producte, l’emmagatzematge… En definitiva, tot el que l’exigència del mercat ens ha demanat. També ens hem anticipat en preveure situacions de canvi i hem creat noves seccions i nous serveis per facilitar l’organització diària del soci. Penso que hem sabut estar a l’altura”, explica Josep Segura, president de la Cooperativa de Maials.

Baro de Maials

Activitat d’oli i ametlla

La cooperativa era i és la gran indústria de la població. A dia d’avui, agrupa prop de vuit-cents socis de Maials i poblacions veïnes, dels quals més de 600 són productors i la resta, col·laboradors. A més, té convenis de col·laboració amb les cooperatives d’Almatret, Granyena i el Cogul.

Agrupa unes 5.000 hectàrees d’oliveres i 1.750 d’ametllers, i suma una producció d’un milió de quilos d’ordi anuals.

L’última collita ha representat una producció de 950.000 quilos d’oli, un 30% dels quals es venen amb la marca pròpia “Baró de Maials”.

La implantació del regadiu ha suposat un increment del 100% de la producció mitjana i ha afavorit el relleu generacional

Regadiu, aval de futur

Fa una dècada que es van implantar sistemes de regadiu a les zones de producció de la cooperativa. Han suposat un increment del 100% de la producció mitjana així com una major estabilitat, evitant les davallades productives provocades per la incertesa climatològica.

A dia d’avui, la producció continua augmentant amb noves plantacions intensives i aquest increment està afavorint també el relleu generacional, amb un nombre creixent de joves que s’han incorporat a l’activitat agrària.

La unió fa la força

Altres fites de la seva història són haver estat una de les fundadores de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i de la ja extinta Caixa Rural de Lleida.

També forma part, junt amb unes altres nou cooperatives, de l’Organització de Productors de Fruita Seca de les Garrigues.

Són mostres que la Cooperativa de Maials aposta per allò de “la unió fa la força” i, com subratlla Josep Segura, “la confiança és la clau de tot plegat: creure en el projecte col·lectiu i actuar amb prudència per generar seguretat i convicció”.

LES XIFRES

790 socis productors i col·laboradors
5.000 hectàrees d’oliveres
1.750 hectàrees d’ametllers
1 MKg. d’ordi
950.000 Kg. d’oli
7 M€ facturació anual
20 M€ secció de crèdit