“L’oli d’oliva té molt camp per recórrer”

ENTREVISTA
Antoni Galceran Oli d’Oliva FCAC

toni-galceran_oli-oliva FCACDefensor tenaç de les bondats de l’oli d’oliva, Antoni Galceran (la Palma d’Ebre, 1969) té una explotació d’olivera i ametller a la seva localitat natal, i és soci i membre del consell rector de la cooperativa del poble.

Des de 2014 representa la branca d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, vinculat amb aquest càrrec, és membre del Consell Sectorial d’Oli de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva.

Fa uns mesos que presideix el Consell Regulador de la DOP Siurana i es vocal al Consell Català de la Producció Integrada.

Som el principal productor mundial d’oli d’oliva, un producte saludable i de qualitat que només representa el 2% del consum mundial de greixos. Si sabem fer-ho bé, les perspectives de futur han de ser optimistes”.

Com valores aquesta campanya de l’oli?

Enguany, a Catalunya s’espera una producció de 35.000 tones d’oli, una mica per damunt d’una collita mitjana.

A la primavera es preveia una producció molt superior, però la sequera provocada per gairebé cinc mesos sense pluges ha comportat aquesta davallada. Malgrat tot, la producció global se situa en un 30% superior a la de l’any passat.

Per zones de producció, com està anant?

A les comarques de Lleida i del Camp de Tarragona i la Terra Alta, la producció ha baixat considerablement a les zones de secà sense reg de suport. El Baix Ebre – Montsià ha pujat i és el que ha fet augmentar el general perquè concentra el major volum de producció.

Estem obtenint olis de bona qualitat?

Sí, la qualitat és excel·lent. La maduració ha anat retardada i l’oliva s’ha collit més verda, donant rendiments més baixos però amb nivells superiors de fruitat. A més, enguany, l’afectació de la mosca ha estat molt baixa.

Com s’ha controlat, la mosca de l’olivera?

Arran d’uns anys de molta afectació de la plaga, des de la Federació hem lluitat perquè es mantinguessin les ajudes agroambientals per al control de la mosca i hem aconseguit que tots els productors que les han demanat hi hagin pogut accedir. També hem sol·licitat un ajut per a la creació d’un grup operatiu amb l’objectiu de determinar la manera més eficient de mantenir la plaga controlada a cada zona productora.

També amenaça la Xylella Fastidiosa…

La Xylella és un bacteri que pot causar importants danys en una gran diversitat de plantes cultivades i silvestres. Es va detectar per primer cop a Europa al 2013 i estem en alerta perquè una de les subespècies (Xylella pauca) ha afectat greument  l’olivera a la regió de Puglia, al sud d’Itàlia. De moment, es troba localitzada en aquella zona.

Ens preocupa, però, que també s’han trobat focus d’altres subespècies de Xylella a l’illa de Còrsega, a Niça i a les Balears. Cal ser molt curosos a l’hora d’importar material vegetal procedent de països on s’ha detectat presència del bacteri i, per això, la Federació hem treballat en l’elaboració del Protocol per evitar la introducció i propagació de la Xylella fastidiosa a Catalunya.

Com s’albira el futur del sector?

Pel que fa al mercat, creiem que, a curt termini, existirà un cert equilibri entre oferta i demanda que mantindrà una estabilitat de preus. Les perspectives són positives perquè el consum mundial creix i, per tant, les exportacions augmenten de mica en mica. Tenim molt camp per recórrer si aconseguim incrementar el consum als Estats Units, Austràlia i Japó.