L’IVA al 21% ofega la planta viva

La Federació ha denunciat que, des què va entrar en vigor la pujada dels tipus de l’IVA per a determinats productes al setembre de 2012, la situació ha esdevingut insostenible per al sector de planta viva que, de sobte, va veure augmentat aquest impost en 13 punts (del 8% al 21%).

El responsable de planta viva de la Federació, Ferran Sabater, expressa la “preocupació perquè aquest augment de 13 punts en l’IVA està penalitzant, encara més, un sector que ja és dels més afectats per la crisi econòmica a conseqüència del descens de consum privat i públic”.

Instal·lacions Cooperativa CORMA

Ferran Sabater explica que “les cooperatives i els productors no podem assumir aquest increment desmesurat” i reclama “una modificació de la normativa per adequar-la a la del nostre entorn, on es manté un impost reduït; els països europeus en què el sector de planta ornamental és representatiu no apliquen, en cap cas, un 21% d’IVA com fa l’Estat espanyol”. A tall d’exemple, Alemanya aplica un 7%; Bèlgica i Holanda, un 6%, i Itàlia, un 10%.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reclama una revisió de la llei perquè els països europeus on el sector és representatiu mantenen un impost reduït

Per a la Federació és imprescindible que, com a mínim, es discrimini mantenint dos tipus d’IVA diferenciats en funció de si la flor i la planta es comercialitza directament –aplicació d’IVA reduït- o si s’elabora artísticament –IVA general. Aquest és el criteri que ja venen seguint  països com França i Portugal.