L’hora del Vermut… a Falset!

Calaix de Sastre_FCAC
Vermut i tapa a Calaix Desastre. Foto: FCAC

En assabentar-nos que 2017 és “L’Any del Vermut a Falset” vam decidir conèixer, amb tot detall, aquesta tradició tan arrelada a Catalunya i que sens dubte ha tornat per quedar-se.

La nostra ruta al Priorat va coincidir amb un dia de sol esplèndid que ens seduïa i incitava a conèixer les activitats que la cooperativa, les botigues, els bars i els hotels de Falset han organitzat a l’entorn del bon vermut.

Cooperativa de Falset-Marçà
En aquestes tines de fusta la Cooperativa de Falset-Marçà macera el vi i les herbes aromàtiques durant tres anys per elaborar el seu vermut. Foto: FCAC

La primera parada va ser la Cooperativa Falset-Marçà. Nomes obrir les portes del celler, dues enormes tines de fusta de gairebé 100 anys protegeixen el misteri més ben guardat del Vermut de Falset, que s’elabora amb més d’un centenar d’herbes aromàtiques macerant el vi durant tres anys. Ben pocs en coneixen la fórmula exacta, que ha passat de generació en generació des de 1912.

“És una beguda molt nostra i n’estem orgullosos”, explica en Blai, un treballador un tant descarat que ens guia per les instal·lacions d’aquest excel·lent celler modernista, una de les “Catedrals del vi” obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. La visita teatralitzada i guiada per en Blai ens va fer passar una bona estona aprenent curiositats del món del vi i tastant-ne diferents varietats, totes elles acollides a la DO Montsant.

En acabar, vam passar per l’Agrobotiga amb l’objectiu d’emportar-nos un bocinet del Priorat  a casa i vam anar a fer el vermut.

Calaix de Sastre és un bar de vins situat al ben mig del casc antic de la vila, un espai amb personalitat pròpia, parets folrades de capses de vins, bona música i sobretot, bon vermut. Les tapes exquisides i l’ambient immillorable. Si el periodista nord-americà Ernest Hemingway, gran amant del vermut, fos viu… de ben segur que, en algun moment, el trobaríem aquí!

Per dinar, taula reservada al restaurant de l’Hotel Hostal Sport, un clàssic de Falset de gestió familiar des de 1923. Una carta tradicional i de gran qualitat, elaborada amb productes de proximitat i complementada amb una excel·lent carta de vins autòctons.

Si el temps acompanya, feu el cafè al jardí de l’Hostal Sport abans d’emprendre una petita ruta en cotxe pels pendents esglaonats de vinyes, tan característics del Priorat. El sòl de pissarra atorga un aspecte dur al territori i valor diferencial a la vinya que creix en aquest paratge: forta i pròpia de bons vins.

Abans d’anar a descansar, un lleuger sopar al mateix lloc on dormírem, l’Hotel Lotus Priorat. L’Ivan ens va fer sentir com a casa i ens explicà que la finca, de 1799 i totalment reformada, és un lloc ideal per desconnectar i que aposten pels productes de les cooperatives de la zona. A més i coincidint amb l’Any del Vermut a Falset, un diumenge al mes organitzen un vermut musical a la terrassa que dóna a l’antic barranc de Falset, avui un espai verd ple de vida.

Vam anar a dormir amb el regust d’un dia entre vinyes, regat amb un bon vermut i l’agradable sensació d’haver conegut de prop un bocí de territori i la seva gent.

Sens dubte, una experiència cent per cent recomanable!


COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ
C. Miquel Barceló, 31 – Falset
Tel. 649 998 152
Vermut de Falset
CALAIX DE SASTRE
Plaça Quartera, 36 – Falset
Tel. 687 81 41 44
Calaix de Sastre_Falset
HOTEL HOSTAL SPORT
C. Miquel Barceló 4-6 – Falset
Tel. 977 830 078
Hotel Hostal Sport
HOTEL LOTUS PRIORAT
C. de Baix, 33 – Falset
Tel. 977 83 10 45
Lotus Priorat