L’expansió de Cellers Domenys

Un bon vi comença a la vinya. Amb aquest objectiu, Cellers Domenys va decidir crear un projecte global que permetés un millor control sobre el producte i va posar en marxa, ara fa dues campanyes, la plataforma Domenio Vitis.

La nova tecnologia permet actuar sobre les 2.200 hectàrees de ceps dels socis de Cellers Domenys, garantint que la collita es fa en el punt òptim de maduració i amb el millor estat sanitari per tal d’obtenir la màxima qualitat en els seus vins i caves.

Cellers Domenys

En el camp, es controlen les parcel·les de producció de raïm, prioritzant la utilització selectiva de les tècniques menys agressives i els productes més respectuosos amb la salut i l’entorn natural.

A més, la plataforma també permet optimitzar l’entrada del raïm al celler evitant les puntes de saturació durant tota la cadena de producció, i possibilita fer agrupacions segons la qualitat del raïm, l’edat de les vinyes i les varietats per zones. El resultat, poder elaborar diferents tipologies de vi adequades a la demanda del mercat o a clients concrets.

La Domenio Vitis, que ja ha despertat l’interès d’algunes denominacions d’origen i cellers privats, acaba de rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària que atorga la Conselleria d’Agricultura. La Generalitat ha reconegut, d’aquesta manera, l’aposta del celler cooperatiu per una viticultura sostenible i de qualitat amb una gestió integral de les vinyes.

Fusió de cinc cooperatives

Precisament, la innovació i la millora de la competitivitat són una constant a Cellers Domenys, que fa unes setmanes va celebrar el 50è aniversari de la construcció del celler principal de Sant Jaume dels Domenys i que en els últims anys lidera un important procés de fusió que li ha valgut el reconeixement a la Intercooperació en la primera edició dels Premis COOP de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

El procés el lidera la cooperativa de Sant Jaume dels Domenys, que s’ha unit a l’Agrícola de Banyeres del Penedès, l’Agrícola de la Bisbal de Penedès, l’Agrícola de Blancafort i l’Agrícola de Rocafort. A més, també té un conveni de col·laboració amb l’Agrícola de Calafell.

La fusió ha permès augmentar la dimensió -passant dels 12 al 18 milions de quilos de raïm- i diversificar l’oferta de producte, amb vins i caves emparats a les denominacions d’origen Cava, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya, a més de comercialitzar oli amb la DOP Siurana. L’elaboració es concentra a dos punts en el Penedès i un tercer a la Conca de Barberà, a més d’un centre específic per a l’elaboració i criança de cava.

Aquest procés de concentració també ha permès millorar l’estructura i fer noves inversions, com l’obertura de l’agrobotiga a Sant Jaume i l’adequació del celler modernista de Rocafort de Queralt, on s’ha concentrat l’elaboració de cava i que està previst obrir a l’enoturisme.

Com explica el gerent de la cooperativa, Lluís Roig, quan la cooperativa encara el centenari de la seva fundació, “com fa cent anys, amb el naixement de les cooperatives, ara és el moment de prendre decisions i la nostra aposta per la innovació i la intercooperació respon a un únic objectiu: millorar les rendes del pagès”.