Les Garrigues recuperen el safrà

Durant l’Edat Mitjana, la comarca de les Garrigues era un dels territoris més significatius de producció de la flor de safrà. Ara, una vintena de productors estan decidits a recuperar aquest cultiu a la zona.

El president de la cooperativa Camp de Cervià de les Garrigues, Enric Dalmau, és un dels impulsors de la iniciativa i explica que

El nostre objectiu és aconseguir estendre la producció safrà, un producte que té un bon preu en el mercat i que ens permetrà propiciar la cohesió social creant llocs de treball.

Flor del safrà a les GarriguesCreació d’una cooperativa comarcal

El projecte es va posar en marxa quan un soci de Cervià originari de Castella La Manxa va portar uns quants bulbs, els va plantar i va veure que aquest conreu s’adaptava molt bé al territori.

A partir d’aquesta experiència, van començar els primers contactes i es va fer una reunió oberta a la qual van assistir un centenar de persones. A partir d’aquí, un total de 24 emprenedors pertanyents a més d’una desena de pobles de les Garrigues es van decidir comprar bulbs.

Es preveu que els socis comprin al voltant 2.000 quilos de bulbs, i ara estan treballant per crear una cooperativa comarcal, la primera cooperativa de safrà a Catalunya. L’objectiu és “integrar-nos en una societat específica per a socis productors de safrà, compartint estructura i disposant de serveis que ens facilitin desenvolupar aquest nou conreu amb garanties. En aquest sentit –explica Dalmau- un dels reptes més imminents serà disposar d’un viver de bulbs, per no haver d’anar a comprar-los a fora, i arribar a acords amb centres de recerca perquè ens assessorin”.

També està previst que la cooperativa de safrà signi un conveni de col·laboració amb la cooperativa oleícola Camp de Cervià per compartir instal·lacions i personal, amb la finalitat de minimitzar costos i no duplicar estructures.

Company de viatge de l’oliva i l’ametlla

La flor de safrà és un conreu de secà que necessita terres una mica pobres, que no vol massa aigua ni té massa exigències agronòmiques. A més, és adequat per fer-ne producció ecològica, ja que pràcticament no és necessari l’ús de productes fitosanitaris.

El conreu de la flor de safrà esdevé una alternativa compatible amb l’olivera i l’ametller, ja que s’adapta perfectament a la realitat de les Garrigues. La plantació es fa durant el mes d’agost i la collita es concentra en unes tres setmanes a l’octubre, tot just quan s’acaba la collita d’ametlla i abans de començar la de l’oliva.

Ocupació femenina

En època de collita, la flor apareix a l’alba i a mesura que transcorre el dia es marceix; per això, durant la floració cal collir a diari. Les flors es tallen senceres i a continuació es posen a assecar una estona. Llavors es treuen els brins, un per un, amb ajuda d’unes tisores. Es tracta d’un procés minuciós i laboriós, ja que per obtenir un gram de safrà són necessàries unes 150 flors.

Estem treballant en aquest projecte perquè tenim il·lusió
per diversificar i donar opcions que permetin
millorar la qualitat de vida en el nostre territori.

Des d’una perspectiva socioeconòmica, el conreu de la flor de safrà pot generar ocupació femenina en els pobles, ja que es necessita molta mà d’obra artesanal. Aquest conreu no es pot mecanitzar perquè perdria qualitat; això que podria ser un problema és, en realitat, un gran valor perquè permetrà generar llocs de treball en el territori.