Les cooperatives som empreses socials

Ramon Sarroca, president Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Abans de res, vull felicitar-vos a totes i a tots i desitjar-vos que aquest 2019 que acabem d’iniciar sigui un any pròsper per a les cooperatives, després dels alts i baixos viscuts els últims mesos.

Dels diferents sectors productius, crec que cal fer esment de la fruita d’estiu per la gravetat de la situació que travessa. Tot i haver estat una campanya curta en quilos, les liquidacions percebudes pels socis tornen a ser crítiques, i de ben segur que hi haurà productors que es podrien veure obligats a plegar. Per si això no fos suficient, determinades decisions dins del sector podrien arribar a fer trontollar la confiança o, si més no, portar-nos a situacions que fins no fa massa temps eren impensables.

Tal vegada us pot semblar que estic encetant l’any d’una manera massa contundent, però crec que no podem tancar els ulls a la realitat.

Per descomptat, però, que el món cooperatiu és divers i que les cooperatives que esteu associades a la Federació sou heterogènies, de sectors i territoris ben diferents i amb circumstàncies concretes. Tot sovint, lidereu projectes d’èxit empresarial i social que ens enorgulleixen i aporten arguments i força per continuar treballant, cada dia més i millor, per construir un futur.

A curt termini, sembla que les pluviometries de l’últim trimestre afavoriran els conreus de secà i també beneficiaran els cabals del rius, els embassaments i en general, tot el territori. Si la climatologia de l’hivern ens acaba d’acompanyar i tenim un bon inici de primavera, podrem començar un any de bones collites.

Per la nostra part, vetllem per a una rigorosa implementació del Pla de Competitivitat, i la seva dotació pressupostària. Durant els mesos de novembre i desembre, també hem mantingut diverses reunions amb els grups parlamentaris i hem plantejat propostes relatives a la Llei de protecció dels espais agraris, el nou pressupost d’Agricultura o la confecció d’un document comú per al desenvolupament de la PAC 2020-2026.

Ens trobem a les portes de canvis i reptes importants, i tant els companys de consell rector com jo mateix estem convençuts que el cooperativisme continua sent la millor fórmula per afrontar-los. Aquest model empresarial uneix competitivitat, gestió, confiança, territori, rendibilitat, empatia i esforç i, com a tret diferencial, som gairebé l’única fórmula amb un importantíssim vessant social que situa les persones a l’eix de les decisions i el debat.

La suma d’aquests factors és la que ha portat a nombroses cooperatives a esdevenir entitats centenàries, mentre moltes altres es troben a prop d’assolir la fita.

Des de la Federació, farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquest 2019 mantinguem la il·lusió a l’hora d’afrontar els desafiaments que s’albiren. Estem preparats per fer-ho i comptem amb la vostra força.

Ramon Sarroca
President