Les cooperatives, marcant territori

Josep Pere Colat

EDITORIAL

Hem enllestit aquesta edició de la revista tot just quan se celebra Alimentaria, la fira referent a nivell mundial en l’àmbit de l’alimentació i les begudes, i us puc assegurar que fa goig de veure-hi la presència de la indústria agroalimentària cooperativa.

Una vintena de cooperatives estem donant a conèixer les nostres novetats davant els principals operadors a escala global. Els Arrossaires del Delta ofereixen degustacions de la mà de la xef Carme Ruscalleda, mentre que la Càmara Arrossera promociona el kit d’arròs mariner “Montsià Paella”. La Cooperativa Falset Marçà presenta la gamma “Castell de Falset”; Celler Batea, els vins ecològics; Agrícola de Riudecanyes, la nova imatge de la cooperativa; ActelGrup, els sucs naturals “Mama Fruta”; La Fageda, l’ampliació de la línia de gelats i Caterra, l’oli verge extra especial restauració.

A més, els 140.000 visitants del certamen poden gaudir d’accions promocionals de cooperatives com l’Agrària Plana de Vic, l’Arbequina, Hortec, Agrícola de Cambrils, Celler de Capçanes, Vinícola del Priorat, Castell d’Or, Vinícola de Sarral, Cadí, Llet Nostra, Agrària del Vallès o Cellers Unió, entre altres. La mateixa Federació, en col·laboració amb Prodeca, també hem organitzat un tast.

Les cooperatives estem guanyant territori. Elaborem productes d’excel·lent qualitat i tenim una quota creixent en el mercat internacional, però també volem que el consumidor català conegui els nostres productes, els valori i els compri.

Per això, estem fent un esforç de modernització i concentració, impulsem processos d’innovació, treballem noves línies de comercialització i avancem en la professionalització a tots els àmbits. Ara bé, necessitem una normativa que s’adapti a les nostres necessitats, a la realitat del camp català, que ha canviat substancialment en les últimes dècades.

D’aquí la nostra indignació quan hem estat coneixedors que, després de mesos de negociacions, l’Avantprojecte de Llei de cooperatives de Catalunya que el Govern ha presentat divergeix del text que s’havia consensuat amb la Federació en determinats punts que resulten claus per al sector.

Treballem per esmenar-ho i continuarem negociant durant el tràmit parlamentari fins que aconseguim que aquesta sigui una llei útil per al sector. De la mateixa manera que dediquem molts esforços a resoldre problemàtiques de les cooperatives, com l’afectació de la reforma energètica del Govern espanyol sobre les plantes de purins, la caiguda de la producció d’oli a les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià i la persecució en relació amb la seva activitat de distribució de carburants.

Tenim el compromís d’estar al costat del sector i entenem que l’Administració també té el deure d’adoptar les polítiques que resulten més adequades per a la nostra competitivitat.

Aquesta és la raó de ser de la Federació que presideixo i que, en breu, ens donarà l’oportunitat de tornar-nos a trobar en el marc de l’Assemblea General. Enguany continuem fent territori i us proposem conèixer La Fageda, una cooperativa exemplar que combina la inserció sociolaboral amb excel·lents resultats empresarials.

Us hi espero.

Josep Pere Colat i Clua
President