Les cooperatives investiguen per diferenciar el Calçot de Valls

Innovació calçots cooperatives

El calçot és una producció a l’alça molt important a les comarques tarragonines, amb bones perspectives de creixement i expansió de la mà de l’expressió gastronòmica i social que representen les calçotades.

Per això, les cooperatives agrícoles de Valls i Cambrils han posat en marxa un projecte de recerca amb la finalitat de diferenciar el Calçot de Valls front les produccions de fora, al temps que es reforça la qualitat organolèptica i nutritiva d’aquest producte de proximitat.

Una de les tasques més importants del projecte consistirà a utilitzar tecnologies innovadores per mesurar de forma acurada i ràpida les característiques del calçot. Altres objectius importants seran desenvolupar noves varietats de calçots més productives i explorar les possibilitats del producte transformat, sempre garantint la qualitat.

Finalment, les cooperatives impulsores del projecte també aposten per iniciar l’exportació de calçots a l’estranger i obrir nous mercats.

Projecte de recerca

La investigació, que s’acaba de posar en marxa, tindrà una durada de dos anys. Les tasques científiques es duran a terme per la Fundació Miquel Agustí i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), ambdós centres especialitzats en la millora genètica de varietats tradicionals i en els processats d’alta qualitat de productes d’origen vegetal.

El projecte té el recolzament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el consell regulador de la IGP Calçot de Valls, i s’emmarca en el projecte Calçot 2020. Està finançat per ACCIÓ (Agència per la competitivitat de l’empresa), dins del programa d’ajuts del Nuclis d’Innovació Tecnològica.